Hlavní obsah

Pravicovou opozici dál rozděluje spor o „nedělitelnou Čínu“

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do křížku se v pondělí dostala nejen koalice, ale i opozice. TOP 09 a ODS se do sebe pustily kvůli hlasování pražských zastupitelů o sesterské smlouvě Prahy s Pekingem. Šéf topky Miroslav Kalousek vyzval vedení ODS a ČSSD, aby se od rozhodnutí pražských zastupitelů distancovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) a Petr Fiala (ODS)

Článek

TOP 09 je přesvědčena, že pokud by se celostátní vedení ODS a soc. dem od rozhodnutí distancovalo, pomohlo by to „zmírnit hanbu, kterou pražští zastupitelé způsobili České republice a jejímu hlavnímu městu,“ uvedla strana ve svém prohlášení.

Pražští zastupitelé ve čtvrtek schválili dohodu, ve které se zdůrazňuje, že Tchaj-wan je nedílnou součástí Číny. [celá zpráva]

Kalouskův počin komentoval předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Jediný, kdo by měl radost z hádek mezi ODS a TOP 09, jsou Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka. Odmítám jim dělat radost. To samé by měl udělat i Miroslav Kalousek,“ napsal Fiala na Twitter.

„Není to hádka Fiala - Kalousek. V této věci je Fiala bohužel v jednom šiku s Babišem a Sobotkou,“ reagoval na Fialův tweet Kalousek.

Kalouskovu výzvu komentoval na Facebooku i europoslanec za ODS Jan Zahradil. Uvedl, že TOP 09 se už po volbách v roce 2017 nedostane do dolní komory Parlamentu.

„Pan Kalousek, celosvětově a dlouhodobě proslulý obhájce lidských práv, prý napsal dopis vedení ODS. Že svobodu on neprodá. A máme se distancovat. Od „celosvětové ostudy“. Rozumím tomu. Straně, která nejen že už nikdy nebude ve vládě, ale s velkou pravděpodobností po roce 2017 ani ve Sněmovně, nic jiného už nezbývá,“ uvedl Zahradil.

Lídr TOP 09 nechtěl Zahradilovo rýpnutí komentovat. „Nedělám si o sobě žádné přehnané iluze, ale nejsem na tom tak zle, abych musel reagovat na to, co si píše pan Zahradil na Facebooku,“ řekl Novinkám.

Reklama

Související články

Hlasování o Pekingu rozděluje pražskou ODS

Hlasování pražských zastupitelů o sesterské smlouvě Prahy s Pekingem rozštěpilo i pražskou ODS. Ta měla volné hlasování a tři ze zastupitelů (předseda pražské...

Výběr článků

Načítám