Hlavní obsah

Kalousek: 25. únor Dnem mezinárodní hanby pro Prahu

Právo, ada, nig, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pětadvacátý únor bude nově od dnešního dne také Dnem mezinárodní hanby pro Prahu. Historickou odpovědnost za to ponesou šéfové ANO, ODS a ČSSD Andrej Babiš, Petr Fiala a Bohuslav Sobotka. A to proto, že jejich zastupitelé v pražském magistrátu prosadili text dohody uznávající Tchaj-wan jako nedílnou součást Číny. Tak označil čtvrteční hlasování pražského zastupitelstva šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Neexistuje jediný důvod, proč by se článek týkající se vrcholné mezinárodní politiky měl objevit v dohodě mezi jednotlivými municipalitami. Pokud tedy tím jediným důvodem nemáme na mysli ustrašenost, podlézavost a servilitu vůči silným autokratickým režimům,“ prohlásil Kalousek na mimořádné tiskové konferenci.

 Své rozhořčení vyjádřil Kalousek i na Twitteru.

Jeho ostré kritice neunikl vedle Fialy také Marek Benda. „Při veškerém přátelství je mi k smíchu pan poslanec Benda, který v parlamentu léta předstírá přátelství k Tchaj-wanu, aby pak přihlížel, jako jeho kolegové z pražské ODS hlasují pro předloženou nestoudnost,“ uvedl šéf TOP 09 a dodal: „Upřímně lituji svého kolegu Petra Fialu, který se ze všech sil snaží vytvořit obraz nové ODS, aby pak trpně musel přihlížet, že o reálných činech jeho strany ve skutečnosti rozhodují (Ivo) Rittig, (Tomáš) Hrdlička a (Alexandra) Udženija.“

„Zoufalé činy zoufalých mužů nebudu komentovat,” řekla na to první místopředsedkyně ODS Udženija.

Fiala: Útok je zbytečný

Proti Kalouskově kritice se vzápětí ohradil Fiala s tím, že TOP 09 na ODS zbytečně útočí.

„Politika jednotné Číny byla a je součástí české zahraniční politiky od jejího počátku, bez ohledu na to, zda se ministr zahraničí jmenoval Karel Schwarzenberg či Luboš Zaorálek,“ uvedl šéf ODS. Připomněl, že v Praze se navíc zahraniční politika nedělá. „Nemám ale v úmyslu celou věc dále eskalovat. Raději spolupracujme,“ uvedl Fiala.

Kalousek přitom nepřipouští, že partajní šéfové o chystaném hlasování nevěděli a nemohli zabránit svým členům v podpoře dokumentu.

Podle předsedy pražské organizace TOP 09 Jiřího Koubka byl přitom klub zastupitelů ODS jediným, kdo měl volné hlasování. Z osmi jeho členů podpořilo text dohody pět zastupitelů. Zbývající tři pak ve shodě s Kalouskem označil jako statečné.

TOP 09 ústy Kalouska uvedla, že si vyhrazuje právo nerespektovat daný článek smlouvy a její komunální zastupitelé se budou svobodně a na příslušné úrovni setkávat s představiteli Tchaj-wanu, kdykoli to uznají za vhodné.

Komentář Jiřího Pehe na Twitteru.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám