Hlavní obsah

Sobotka: Babiš odvádí pozornost

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš by se měl zamyslet nad fungováním resortu dopravy pod taktovkou ministra dopravy Dana Ťoka z ANO. Novinkám to řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) poté, co Babiš zpochybnil další fungování koalice se sociálními demokraty a lidovci.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Místo snahy o odvádění pozornosti by se měl Andrej Babiš zamyslet nad fungováním ministerstva dopravy pod vedením ANO,“ sdělil Novinkám premiér.

Ministr financí se v pondělí rozčílil, že vláda už poněkolikáté odložila projednávání mýta. Pobouřily ho také výtky směřované k ministru Ťokovi. Za špatnou smlouvu s firmou Kapsch podle Babiše současný ministr nemůže.

„To, že ministerstvo v oblasti mýta už dva roky přešlapuje na místě, není problém koaličních partnerů, ale jím navržených ministrů dopravy. Materiál, který dnes na vládu předložil ministr Ťok, měl řadu nedostatků, musí být dopracován a vláda se k němu vrátí za týden,“ komentoval Sobotka.

Babiše rozhořčilo i to, že poslanci ČSSD chtějí podpořit opoziční návrh Martina Plíška (TOP 09), podle které by členové vlády nesměli být zároveň ovládajícími osobami ve firmách. Babiš by si tak musel vybrat mezi Agrofertem nebo místem v kabinetu. [celá zpráva]

„Pokud jde o řešení střetu zájmů, myslím, že je v zájmu Andreje Babiše, ale i našeho demokratického státu, aby se otázka střetu zájmů jeho i dalších miliardářů, kteří vstupují do politiky, jasně vymezila zákonem,” uvedl premiér.

Bartošek: ANO docházejí argumenty

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nechtěl roztržku v koalici komentovat. „Na to nebudu přes média reagovat,“ řekl Bělobrádek. Koaliční špičky se v pondělí odpoledne scházejí na koaliční radě.

Lidovecký místopředseda Jan Bartošek označil Babišova slova za nátlak ve chvíli, kdy ANO docházejí argumenty. „Když docházejí ANO argumenty, začíná nátlak,” reagoval na Twitteru na Babišovo rozhořčení po pondělním jednání vlády.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dan Ťok

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Výběr článků

Načítám