Hlavní obsah

Tchaj-wan protestuje proti partnerství mezi Prahou a Pekingem

Tchajwanská vláda ostře protestovala proti partnerství mezi Prahou a Pekingem, zahrnující uznání jednotné Číny, tedy že Tchaj-wan je součástí Číny.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Dohodu předložila primátorka Adriana Krnáčová.

Článek

Ve čtvrtek schválilo pražské zastupitelství dohodu předloženou primátorkou Adrianou Krnáčovou, kde se zdůrazňuje, že Tchaj-wan je nedílnou součástí Číny.

Zařazení věty požadovala čínská strana, uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který navázání vztahů sesterských měst v Pekingu dojednával.

Matěj Stropnický (Strana zelených) žádal, aby byla věta vypuštěna. Podle něj spolupráce neznamená, že jedna strana diktuje podmínky.

Zarazilo ho také společné prohlášení ministerstev zahraničí Česka a Číny z dubna 2014, na které se dohoda Prahy s Pekingem odvolává. Prohlášení nemluví jen o Tchaj-wanu, zmiňuje i Tibet. V březnu má Prahu navštívit čínský prezident Si Ťin-pchin, součástí delegace má být i pekingský starosta Wang An-Šun, rozvíjí se letecké spojení Prahy s Čínou.

Krnáčová na dohodě trvá. Podpořily ji kluby ANO, ČSSD, KSČM, pět z osmi členů ODS a jedna nezařazená zastupitelka. Pro dohodu bylo 35 z 65 hlasů.

„Nemám o tom žádné informace, celá věc však pravděpodobně půjde za Prahou, neboť je to její iniciativa,” řekla v sobotu mluvčí Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Reklama

Výběr článků

Načítám