Hlavní obsah

Prahou prošel duhový průvod, zúčastnili se i politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Praze se v sobotu sešli účastníci průvodu hrdosti Prague Pride. Ten vyrazil zhruba půl hodiny po poledni z Můstku a přes centrum hlavního města a Čechův most dorazil až na Letenskou pláň, kde je až do večera připraven kulturní program. Podle odhadu policie jde v průvodu asi 60 tisíc lidí, podobně jako loni.

Prague PrideVideo: Stanislava Benešová, Novinky

 
Článek

Sobotní akcí končí letošní 13. ročník týdenního lidskoprávního festivalu o životě leseb, gayů, bisexuálů či trans lidí (LGBT+), jehož letošním tématem byly tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte. Pořadatelé očekávají, že se průvodu letos zúčastní víc než loňských zhruba 60 000 lidí.

Před začátkem duhového průvodu hrál na náměstí DJ Jan Witek, účastníci si mohli vyrobit transparent do průvodu nebo se nechat nalíčit. Také mohou podepsat petici za manželství pro všechny.

Policie uvedla, že bude během pochodu dohlížet na bezpečnost a veřejný pořádek v ulicích města. Připraveni jsou i členové antikonfliktního týmu pro případ možných střetů s odpůrci akce, kteří na místo také dorazili.

FOTO: Šedesát tisíc lidí zaplnilo Prahu během duhového pochodu Pride

Domácí
Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prague Pride, dorazili i lidé s odlišným pohledem

Zhruba dvě desítky odpůrců Prague Pride se sešly u sochy svatého Václava. Měli transparenty s hesly „Pride. Láska není pýcha“, „Ježíš je láska. Chce ti pomoct“ nebo „Česko není Sodoma“ a dohadovali se s  účastníky průvodu. Policisté ověřili jejich totožnost.

Čelo průvodu vyšlo z ulice Na Příkopě a následně zamířilo přes Staroměstské náměstí a Čechův most a po schodech na Letenskou pláň. Na trase průvodu museli obyvatelé a návštěvníci Prahy počítat s dočasným omezením dopravy.

Akce se zúčastnili i někteří politici ze stran, které podporují projednávanou novelu zavádějící možnost uzavření manželství stejnopohlavními páry. Návrh je ve Sněmovně před druhým čtením, které se uskuteční nejdříve v listopadu.

Zastánci homosexuálních sňatků se kompromisu bojí

Domácí

V průvodu šel třeba ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nebo ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Po trase bylo umístěno několik hudebních pódií na balkonech či vysokozdvižných plošinách.

Čelo průvodu mělo podle programu dojít na Letnou po 14:00, na pláni je pro účastníky připraven Pride Park s hudebním programem na šesti různých pódiích, který je naplánován do 22:00. Zazpívá i americká zpěvačka vystupující pod pseudonymem LP, jež má při svém vystoupení natočit nový videoklip. V roce 2017 se proslavila albem Lost On You, které se dostalo na první místo hitparád v 18 zemích, předtím skládala písně pro Cher, Christinu Aguileru, Rihannu či Backstreet Boys.

Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. V dalších letech protestní akce postupně slábly. V letech 2020 a 2021 se akce nekonala kvůli protiepidemickým opatřením v souvislosti s covidem-19.

I v osmdesáti jsou sexuálně aktivní, říká aktivista z LGBT organizace pro seniory

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám