Hlavní obsah

I v osmdesáti jsou sexuálně aktivní, říká aktivista z LGBT organizace pro seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aundaray Guess je americký LGBT aktivista, který v organizaci Griot Circle pracuje s členy LGBT v seniorském věku a příslušníky rasových menšin. V rozhovoru zmiňuje, proč podle něj pochody hrdosti (tzv. Pride pochody) ztrácí význam a také proč je potřeba být inkluzivní i v rámci komunity. Musíme pracovat na začlenění starších členů LGBT komunity, apeluje.

Aundaray Guess rozhovorVideo: Novinky

 
Článek

Na pochodech hrdosti slaví členové LGBT komunity svobodu, různorodost a připomínají si práva sexuálních menšin. Pro některé je oslava symbolem sounáležitosti, pro jiné ale jen přežitkem.

Například pro Guesse, který před několika lety publikoval článek, ve kterém zmínil pět důvodů, proč jako člen LGBT neslaví Pride.

Festival LGBT+ komunity v Gruzii napadly dvě tisícovky radikálních odpůrců

Zahraniční

Podle něj událost například ztrácela svůj původní význam, podlehla komercionalizaci a nebyla inkluzivní vůči všem členům. V současnosti však Guess pozoruje, že se přístup LGBT komunity znovu mění.

„Jakkoli je to ironické, myslím si, že jediná dobrá věc na tom, že byl Trump prezidentem, byla, že nás to probudilo,“ říká. „Myslím si, že předtím jsme byli příliš pohodlní a ztráceli jsme svůj rozum. A teď s Pridem jsme se probudili. Je teď mnoho mladých aktivistů a také těch, kteří vždy neustále bojovali. Obnovilo to jejich ducha, aby vzali pochodeň a pokračovali v boji,“ dodává.

„Nejsou plně vítáni“

Ačkoliv nepatří mezi skalní podpůrce Pride pochodů, v komunitě je aktivní jinými způsoby. Jako zástupce ředitele organizace Griot Circle sdružuje LGBT seniory a příslušníky rasových menšin. Věnuje se například problematice sexuálně přenosných nemocí a jejich prevencí mezi seniory.

„Musel jsem se zamyslet nad vlastními předsudky,“ říká o práci se seniory Guess. „Myslel jsem si, že 65 byla hranice, za kterou lidé nejsou tak sexuálně aktivní, ale uvědomil jsem si, že existují lidé, kterým je 80 nebo 90 a jsou stále sexuálně aktivní,“ přiznává.

Kromě předsudků k seniorům zmiňuje Guess také předpojatost vůči příslušníkům odlišných ras uvnitř komunity. Ta se odráží i na organizaci zmíněných Pride pochodů.

„Můžu vám garantovat, že skoro v každém větším městě jsou i samostatné černošské Pride, protože lidé barevné pleti viděli, že na Pride oslavách nejsou plně vítáni,“ popisuje Guess situaci v USA.

V Praze začíná třináctý ročník festivalu Prague Pride. Letošním tématem jsou tradice

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám