Hlavní obsah

Požádat o příspěvek na bydlení bude jednodušší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát chystá výrazné změny v žádostech o příspěvek na bydlení, ale i o další sociální dávky. Od července nebudou muset na úřadech práce nutně dodávat informace o svých pří­jmech sami žadatelé. Pokud o to úřad požádá, budou to za ně muset učinit zaměstnavatelé. Od závěrečného čtvrtletí roku čeká podobná povinnost i dodavatele energií.

Foto: David Taneček, ČTK

Lidé čekající před úřadem práce. Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z novely zákonů o státní a sociální podpoře a Úřadu práce ČR, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do připomínkového řízení. Novela upřesní, jakým způsobem budou zaměstnavatelé data dodávat.

Podle důvodové zprávy se totiž žadatelé často neorientují ve výplatních páskách a nevědí, jakou částku mají do formuláře uvést. Například zda hrubou, nebo čistou mzdu. Zaměstnanci úřadů práce pak s nimi musejí provádět složité opravy.

Navrhovaná změna se netýká jen příspěvku na bydlení, nýbrž všech dávek, kde lidé dokládají příjem. Třeba přídavků na děti.

Příspěvek na bydlení platí pro vlastní i nájemní bydlení

Finance

Zaměstnavatelé čekají, že jim to přinese zvýšené výdaje na administrativu. „Ale vzhledem k tomu, že se to týká pouze občanů sociálně potřebných, neočekáváme, že by se zátěž zvýšila nadměrně. To však potvrdí až praxe,“ řekla Dagmar Kužvartová ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. Svaz věří, že to pomůže zabránit zneužívání dávek.

Chystanou povinnost zaměstnavatelů obsahuje již současné znění zákona. Nově ale přibude i dodavatelům energií.

„Příspěvku na bydlení se týká úprava, umožňující aby žadatel nemusel sám dokládat náklady za uhrazené energie, ale aby mohl využít možnosti, že si úřad tyto údaje vyžádá přímo od dodavatele,“ sdělil mluvčí ministerstva Jakub Augusta.

Podle důvodové zprávy mají lidé problémy vyplnit položky o nedoplatcích či přeplatcích „Žadatel o příspěvek nově zvolí, zda krajské pobočce Úřadu práce sám doloží výši nákladů za plyn a elektřinu, které v rozhodném období zaplatil. Pokud tak neučiní, bude povinen sdělit úřadu identifikační údaje dodavatele a odběrného místa,“ stojí v důvodové zprávě.

Další změna čeká žadatele, kteří musejí dokládat, že jejich dítě starší patnácti let je neza­opatřené a studuje. Úřad práce by si měl tyto informace sám brát z jiných státních registrů.

Novela ještě musí projít připomínkovým řízením a musí ji schválit vláda i parlament a podepsat prezident.

Příspěvek na bydlení pobírá meziročně o polovinu více lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám