Hlavní obsah

Poslanci řešili rozpočet: Je to PR, zlobila se Schillerová. Jste královna Instagramu, opáčil Stanjura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novelu rozpočtu na letošní rok projednali poslanci ve čtvrtek v druhém čtení. Ve Sněmovně při tom nechyběla přestřelka mezi šéfem státní kasy Zbyňkem Stanjurou (ODS) a jeho předchůdkyní Alenou Schillerovou (ANO). Ta rozpočet na letošní i příští rok označila za PR, ministr financí ji na oplátku označil za královnu Instagramu a vyzval ji, ať přinese návrhy na úspory.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Důvodem předložení novely jsou dopady pokračujícího válečného konfliktu na Ukrajině, jehož důsledky nebyly v době sestavení státního rozpočtu pro rok 2022 známy,“ představil návrh na plénu Stanjura.

Za důsledky konfliktu označil nárůst životních nákladů obyvatelstva, které způsobila jak energetická krize, tak inflace.

Poslanci ve čtvrtek k rozpočtu navrhovali změny, letošní schválený schodek by se proti návrhu vlády, který zvyšuje o 50 miliard na 330 miliard, mohl zvýšit o dalších 45 miliard, tedy na 375 miliard. Navýšení rozpočtu o dalších 7 miliard korun pak navrhl šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Zdůvodnil to potřebou zajištění peněz na sociální dávky a podporou v nezaměstnanosti.

Skupina vládních poslanců chce odebrat Hradu 30 milionů. Kvůli Balákovi

Domácí

Předseda hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS) a poslanec STAN Tomáš Müller chtějí na řešení nárůstu cen energií přidat celkem 38 miliard korun.

Poslanci pak navrhli přesuny uvnitř rozpočtu zhruba za 65 miliard korun. Vládní zákonodárci například navrhli přesun 30 milionů korun z prezidentské kanceláře kvůli pravomocnému odsouzení ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka v souvislosti s ovlivňováním jedné ze zakázek v Lánské oboře

Schillerová: Neodvádíte poctivou práci

Šéfka poslaneckého klubu ANO a exministryně financí Alena Schillerová kvůli návrhu rozpočtu na letošní i příští rok označila kabinet na plénu za elitářskou vládu. „Je to PR rozpočet. Zajímá vás jenom schodek, neodvádíte poctivou práci ministra financí,“ pustila se do Stanjury jeho předchůdkyně.

Na straně příjmů na příští rok totiž počítá návrh rozpočtu se 150 miliardami korun. Ty jsou podle Schillerové ale pouze virtuální, protože vycházejí z daně z mimořádných zisků, kterou ještě vláda neschválila, a z modernizačního fondu EU.

Vláda schválila rozpočet se schodkem 295 miliard

Domácí

„Je docela úsměvné, když paní poslankyně Schillerová, královna Instagramu, mluví o nějakém PR rozpočtu. Samozřejmě bych mohl volit metodu, kdy si s komunisty ruku v ruce schválíme deficit půl bilionu a pak na konci roku řekneme, že je to pouze 377. My tou cestou nejdeme,“ opáčil Stanjura.

Dodal také, že není rád, jaké deficity máme. „Pokud přinesete návrhy na úsporu a budou mít hlavu a patu, tak je rád uvidím a podpořím,“ vzkázal.

„Vy jste povinen připravit úspory, vy máte aparáty. A opak je pravdou,“ vmetla mu Schillerová.

Návrh rozpočtu na příští rok představila vláda v pondělí večer. Počítá se schodkem ve výši 295 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám