Hlavní obsah

Skupina vládních poslanců chce odebrat Hradu 30 milionů. Kvůli Balákovi

Skupina vládních poslanců chce odebrat prezidentské kanceláři 30 milionů korun na lesní hospodářství kvůli pravomocnému odsouzení ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka v souvislosti s ovlivňováním jedné ze zakázek v Lánské oboře. Úpravu předložil lidovec Šimon Heller, podpořili ji také poslanci Jakub Michálek (Piráti), Pavel Klíma (TOP 09), Pavel Žáček (ODS) a Ondřej Lochman (STAN).

Foto: Sandra Bejšáková, ČTK

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák

Článek

„Pro nás bylo problematické, že peníze mají jít na investice, o kterých rozhoduje pravomocně odsouzený manažer v Lesní správě Lány. Proto jsme navrhli, aby se prostředky přesunuly do kapitol ve školství a na Úřad vlády na adiktologickou prevenci,“ řekl Novinkám Michálek.

Balák byl totiž pravomocně odsouzen k tříletému vězení. Prezident Miloš Zeman mu udělil milost a Balák ve funkci zůstal.

V srpnu byl pak Balák nepravomocně odsouzen v jiné kauze týkající se hospodaření v Lánské oboře k peněžitému trestu a k dvouletému zákazu činnosti v organizacích, které spravují státní majetek.

Rozpočet ministerstva školství by se měl příští rok navýšit

Věda a školy

Michálek Novinkám dále potvrdil, že by odebrání 30 milionů korun mělo na půdě Sněmovny projít. „Je to dohodnuté,“ uvedl.

Skupina zákonodárců chce úpravu uplatnit při čtvrtečním druhém čtení rozpočtové novely, jež zvyšuje schodek o 50 na 330 miliard korun. Pokud by ji Sněmovna v říjnovým třetím čtení schválila, prezidentská kancelář by letos přišla zhruba o dvě třetiny částky schválené pro letošní rok na její lesní hospodářství.

Úřad vlády by na protidrogovou politiku dostal 12 milionů korun a ministerstvo školství na podporu mládežnických spolků 18 milionů korun.

Anketa

Souhlasíte s tím, že by pravomocně odsouzený šéf Lesní správy Lány Miloš Balák omilostněný prezidentem neměl hospodařit s desítkami milionů ze státního rozpočtu?
Ano
94,1 %
Ne
5,9 %
Celkem hlasovalo 3595 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám