Hlavní obsah

Vláda schválila rozpočet se schodkem 295 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) v pondělí schválil jednomyslně návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem ve výši 295 miliard korun. Prioritou je pak podle šéfa vlády zvládnutí současné krize, posílení výdajů na obranu a zvýšení tempa výstavby infrastruktury. Zastropování cen energií by měly pokrýt příjmy z daně z mimořádných zisků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Hlavní úkoly rozpočtu jsou zvládnout krizi, zvýšit tempo výstavby infrastruktury a posílení výdajů na obranu,“ řekl ministerský předseda.

Vzhledem k současnému růstu cen vyhradila podle jeho slov vláda na pomoc občanů více než 200 miliard korun. „To je pomoc nutná,“ zdůraznil.

Návrh rozpočtu počítá konkrétně s příjmy 1,928 bilionu korun a s výdaji 2,223 bilionu korun.

Proti původnímu plánu z počátku září tak vzrostly příjmové položky o 179 miliard korun, výdajové o 204 miliard korun. „Schodek rozpočtu je vyšší, než bych si sám přál,“ uvedl také Fiala.

Důchody se od ledna zvýší v průměru o 825 korun

Domácí

Sněmovně pak musí vláda návrh rozpočtu předložit do konce září, tedy do pátku.

Zvýšení deficitu z původních 270 miliard zmiňoval Stanjura již dříve. Důvodem je zřejmě zvýšení nákladů na zvýšené ceny energií.

Fiala k tomu v minulých dnech uvedl, že vláda chce udržet deficit v mezích a po skončení krize konsolidovat veřejné finance.

Vláda v pondělí schválila i zvýšení důchodů. Od ledna se průměrná starobní penze zvýší o 825 korun. Solidární část všech starobních, invalidních a pozůstalostních penzích se zvedne o 140 korun.

K tomu o 5,1 procenta vzroste zásluhová procentní výměra důchodu podle odpracovaných let a výdělků.

Reklama

Výběr článků

Načítám