Hlavní obsah

Policejní psovodi si práci berou i domů. Doslova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro policii pracuje zhruba 600 psovodů a tisícovka služebních psů. Ti, aby dokázali sledovat pachové stopy, vyhledávat vystřelené nábojnice, drogy nebo ztracené předměty související s trestnou činností, musí podstoupit důsledný trénink. Policejní kynologové však musejí být kromě profesionálů hlavně také srdcaři. Práci si totiž doslova berou domů.

Foto: Policie ČR

Štěňata policejních psů plemen německý ovčák a belgický ovčák Malinois

Článek

Nejčastěji se u policie pracuje s pracovními plemeny, kam spadá německý ovčák, belgický ovčák, rotvajler či velký knírač. Ke speciálním typům prací se využívají i retrívři, ohaři, kokršpanělé, špringršpanělé, ale i kříženci.

„Speciální výcvik se soustředí na pachové činnosti, kdy je pes cvičen k vyhledání a detekci určitých látek – metoda pachové identifikace, vyhledání drog, výbušnin a nástražných výbušných systémů, vyhledání zbraní, lidských ostatků nebo osob v dopravních prostředcích,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Když vím, že je pes ostřejší či hektický, nemůžu ho dát na specializaci vyhledávání výbušnin
Radek Fuksa, vedoucí policejní chovné stanice

Důležité jsou povahové vlastnosti každého psa. Psí specialisté musí mít kromě poslušnosti i nadstandardní socializaci, schopnost snést stresovou zátěž, bezproblémovou schopnost pohybu ve ztížených podmínkách, budovách na různých typech povrchu, třeba ve výškách. Odolní musí být i vůči extrémním situacím, třeba při používání výbušnin nebo petard.

Fenka Terezka našla v troskách živou ženu

Blízký a Střední východ

„V zásadě jsou služební psi přezkušováni na odolnost k výstřelu a dalším rázovým zvukům už při zařazování do výkonu služby. Na jejich odolnost vůči rázovým zvukům je kladen velký důraz,“ popsal Schön.

Foto: Policie ČR

Belgický ovčák Rufus se svým psovodem

Psi mají mít čas na dětství

„Když vím, že je pes ostřejší či hektický, nemůžu ho dát na specializaci vyhledávání výbušnin, zde potřebujeme psa klidného, který dokáže pracovat s rozvahou,“ sdělil Radek Fuksa, vedoucí policejní chovné stanice v Prackovicích nad Labem.

S výchovou a výcvikem policejní psovodi začínají už ve věku štěněte. „Nejprve musí psovod se psem navázat kontakt, navyknout psa na jméno, manipulaci a základní povely. V tomto období psovod psa socializuje, navyká ho na prostředí a postupně začíná zvyšovat nároky na přesnost provedení jednotlivých cviků,“ sdělil policejní mluvčí Schön.

Přístupy jednotlivých psovodů se ale mohou odlišovat v závislosti na jejich zkušenostech. „I když je v současné době tendence psy trénovat od raného věku, já jsem zastánce toho, aby měl pes čas na dětství,“ uvedl Fuksa.

„V chovatelské stanici se štěně nejdříve učí od své mámy, poté se socializuje a vychovává. Výchova je systematická a metodicky řízená činnost zaměřená na rozvíjení povahových vlastností. V osmi týdnech věku jsou štěňata odebrána od fen,“ dodal.

Ve věku zhruba osmnácti měsíců je pes zařazen do výcvikového kurzu a v případě úspěšného splnění všech požadavků mu je udělen atest pro danou kategorii činnosti. Tím ovšem výcvik nekončí a služební pes je i nadále cvičen a dochází k jeho dalšímu zdokonalování.

Foto: Policie ČR

Svod mladých služebních psů

„Ve výcviku jsem měla 13 psů plemen německý ovčák, belgický ovčák a americký pitbul teriér. S výcvikem psů jsem začala od 14 let,“ sdělila Právu Hana Haschkeová z pražského oddělení služební kynologie. Stejně jako ostatní psovodi se shoduje na tom, že výcvik je velká odpovědnost a péče nejen ve službě, ale i o svém volnu. Psy si totiž berou i domů a jsou součástí jejich rodin.

„Záleží na psovodovi, jestli chce dokázat, jak policejní práci úspěšně zvládat. I nějaké sportovní výsledky mít u policie. Ta práce nikdy nekončí. Nejenom péče, ale i výcvik stále pokračují,“ uvedl policejní kynolog Jaromír Kyselo.

Profesionální psi běžně slouží do osmi let, aby ho mezitím včas nahradil jeho nástupce. Starého či nemocného psa si většinou přebírá samotný psovod, který s ním strávil léta ve službě. „Práce psovoda je pro člověka, který má rád kontakt a práci se zvířaty, krásná. Těžké situace jsou, když služební pes onemocní, zraní se nebo dojde k jeho úhynu. To jsou pro psovoda nejtěžší chvíle,“ shrnuje Schön.

Čeští psi budou v Izraeli bojovat s pašeráky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám