Hlavní obsah

Fenka Terezka našla v troskách živou ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým hasičům se v tureckém Adiyamanu po ničivém zemětřesení podařilo v pátek ráno vyprostit ze sutin dva přeživší. Další živou ženu pak v troskách správně označila šestiletá fenka Terezka, se kterou český tým oblast prohledává.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šéf skupiny kynologů Petr Klega s fenou knírače Terezkou na letišti v Mošnově

Článek

Označenou ženu se povedlo zachránit v pátek ve čtyři hodiny ráno. „V tu chvíli jsme neměli potřebné síly a prostředky, abychom začali s vyprošťovacími pracemi, tak jsme informaci předali místním silám a těm se podařilo vyprostit díky naší intervenci živou ženu,“ řekl velitel USAR týmu ČR Jiří Němčík.

„Terezka je šestiletá fenka knírače velkého a má atestaci na sutinové vyhledávání,“ sdělila Právu mluvčí záchranného útvaru HZS Jana Urbancová. Popsala, že každou část jednoho prohledávaného sektoru musí projít minimálně dva psi kvůli tzv. překrytí.

„To znamená, že pokud jeden pes začne značit nějaké místo, tak se pošle druhý pes, aby toto místo případného nálezu potvrdil. Stejně to funguje, pokud první pes nikde neznačí, tak se vyšle druhý, aby potvrdil, že se v daném sektoru nikdo nenachází. Psi nehledají společně. Nejdřív hledá jeden a pak pes druhý,“ uvedla Urbancová.

Čeští záchranáři vyprostili v Turecku ze sutin dvě živé osoby

Evropa

Před třemi týdny se fenka Terezka v rámci USAR týmu účastnila mezinárodního výcviku Modex v Dánsku, jenž byl příhodně zaměřen právě na zemětřesení.

„Má za sebou také další zásahy. Loni byla u zásahu v Olšanech u Prostějova po výbuchu, zřícení a destrukci obytného domu. Pátralo se po pohřešované osobě a byl tam povolán vedoucí kynologické skupiny Petr Klega s Terezkou a dalšími kynology,“ doplnila Urbánková. Fence se už zde zadařilo štěkotem správně označit místa, kde byl člověk zaklíněn.

Vyprostili dvě osoby

Čeští záchranáři v pátek vyprostili ze sutin i dvě ženy ve věku 17 a 47 let.

„Za našimi chlapci, kteří dnem i nocí vybírají materiál, který je tam napadaný, a opatrně vyhledávají a vyprošťují těla lidí, kteří zůstali pod troskami, doběhli místní občané s požadavkem, že mají zprávu, že se ve vedlejším suťovišti nacházejí dvě osoby. To se i potvrdilo,“ popsal záchranu dalších dvou osob, které vyprostil ze sutin český tým a jež si následně převzali místní záchranáři.

Hasiči v Turecku vyprostili také 32 mrtvých osob, přičemž 11 z toho byly děti. Pátrací akci komplikuje především zima a také stav zřícených budov. V místě nefunguje elektřina a neteče voda.

Do Turecka přiletěli Češi v noci na úterý a vojenskými letouny se přesunuli do Adiyamanu. Všechen materiál na místo přivezla nákladní vozidla po dvanáctihodinové cestě po poničených silnicích.

Český USAR tým v zahraničí už dřív pomáhal například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v tamním přístavu.

Zemětřesení v Sýrii připravilo o střechu nad hlavou čtvrtinu obyvatel

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám