Hlavní obsah

Čeští psi budou v Izraeli bojovat s pašeráky

Liberec

Sedm služebních psů vycvičili čeští celníci pro své kolegy v Izraeli. Psi jsou cvičeni na vyhledávání drog, bankovek a tabáku. Zkoušky absolvovali také psovodi.

Čeští celníci vycvičili sedm psů pro Izrael Video: Celní správa ČR

 
Článek

Tříměsíční výcvik se konal ve výcvikovém středisku služební kynologie v Heřmanicích na Liberecku, které má status Regionálního výcvikového střediska Světové celní organizace – WCO.

„Izraelští psovodi absolvovali náročný výcvik nejen v prostoru nové multifunkční výcvikové haly, ale získané zkušenosti prověřili se svými svěřenci také při kontrolách na silnicích, letišti a v jiných objektech,“ sdělila mluvčí celníků Hana Prudičová.

Pardubičtí celníci zlikvidovali téměř 6000 litrů nelegálního alkoholu a pět tun tabáku

Krimi

Po návratu do Izraele budou psi nasazeni v přístavech, mezinárodních letištích Tel Aviv a Eilat, na hraničních přechodech s Jordánském, Egyptem a při kontrolách poštovních zásilek.

Specialisté na tabák a drogy

Mluvčí upozornila, že v Izraeli stále častěji dochází k nálezům nelegálního tabáku a cigaret, proto je jeden ze psů vycvičen právě na vyhledávání tabáku. Dalších šest umí najít drogy nebo peníze. Tento týden šest psovodů také úspěšně složilo kynologické zkoušky.

Foto: Celní správa

Čeští a izraelští celníci po závěrečných zkouškách.

Výcvikové středisko od roku 2005 uskutečnilo 31 zahraničních kurzů, během nichž celníci proškolili 31 instruktorů a 91 psovodů z celého světa. Celníci spolupracují s kolegy z Rakouska, Německa, Slovenska, Lotyšska, Bulharska, Gruzie, USA, Peru a Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám