Hlavní obsah

Platy vojáků mají od ledna vzrůst o 10 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárůst platů o 10 procent by se měl vedle hasičů a policistů týkat i vojáků. Návrh poslalo ministerstvo obrany do připomínkového řízení s tím, že by ke zvýšení mělo dojít od ledna.

Foto: Michael Polák, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Vojákům zařazeným do nejnižší vojenské hodnosti, kterou je vojín, se tarif zvýší stejně jako minimální mzda. Ta by podle říjnového vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měla od ledna odpovídat 41 procentům průměrné mzdy v Česku. Podle dosavadních údajů a propočtu ČTK by přidání mohlo činit kolem 350 korun. Minimální mzda je teď 16 200 korun.

Jurečka o nárůstu tarifů hovořil v srpnu v souvislosti se zářijovým zvýšením platů ve státní správě, když odkazoval na dohodu o zvýšení platů policistů, hasičů i vojáků.

Svobodník by měl nově měsíčně 30 310, rotný 38 810, kapitán 57 280 a major 64 490 korun. Armádní generál, což je nejvyšší vojenská hodnost, dostane v tarifu 143 850 korun. Generálmajorové by měli mít 129 430 korun měsíčně, brigádní generálové 100 580 korun.

Policisté a hasiči mají od ledna dostat přidáno deset procent do tarifů

Ekonomika

Ministerstvo obrany počítá v souvislosti se zvýšením platů s rozpočtovým dopadem pro příští rok ve výši 1,4 miliardy korun, se souvisejícím příslušenstvím pak 1,9 miliardy. Prostředky budou vynaloženy z kapitoly resortu.

Vojákům, stejně jako policistům nebo hasičům, vzrostly platy naposledy letos v lednu, a to o 700 korun oproti loňsku. Na začátku roku měla Česká republika k dispozici 26 928 vojáků z povolání.

Stát nabere osm tisíc zaměstnanců, na jejich platy přidá 18 miliard. Počty úředníků snižujeme, brání se Fiala

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám