Hlavní obsah

Piráti se na fóru dohadují o vstupu do vlády. Sebevražda, nepotřebují nás, zaznívá

Ač se Piráti řadili mezi horké favority voleb, nakonec mají pouze čtyři mandáty, a výrazně tak oslabili. V návaznosti na debakl se nyní rozjela na stranickém fóru debata, zda má ve svízelné situaci vstup do vlády vůbec smysl. Členové ale vyčkávají, co jim nabídne koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), rozhodnutí padne při hlasování členské základny.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Všichni mají mandátů jak máku, jen my máme úplné hovno. Za téhle situace, se čtyřmi poslanci, jejichž hlasy ve Sněmovně vlastně nikdo nepotřebuje, by byla účast ve vládě sebevraždou,“ rozjel diskuzi na pirátském fóru zastupitel na Praze 9 Petr Daubner.

Novinkám řekl, že skepsi u něj vyvolává povolební matematika. „Vládní většina Piráty vlastně nepotřebuje. Ze 108 hlasů (možných vládních poslanců), když odečtu čtyři Piráty, tak mají pořád většinu,“ povzdychl si.

Záležet podle něj bude na budoucím návrhu programového prohlášení vlády.

Cítíme smutek a hněv. Bartoš přiznal chyby

Volby

Politickou odpovědnost za výsledek má však podle Daubnera vyvodit na lednovém sjezdu předsednictvo strany v čele s Ivanem Bartošem, které koalice tlačilo.

A k Daubnerovi se přidali i další. Proti vládnímu angažmá se otevřeně postavil například také Jiří Kadeřávek. „Jediná cesta, jak přežít, je nechat STAN jít a vytvořit si prostor pro dlouhodobou a konstruktivní kritiku kroků vlády z liberálních pozic,“ napsal na fóru.

Bartoš: Většina voličů byla s koalicí Pirátů a STAN spokojená

Parlamentní volby

 „Rozhodnou resorty, které nabídnou”

Dosluhující poslanci, které Novinky oslovily, jsou od počátku zdrženlivější. Za rozhodující označují podmínky, za nichž by Piráti do vlády vstupovali. „Záleží na síle a počtu resortů,“ uvedl Ondřej Profant.

Dosavadní místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal navíc připomněl, že pokud by Piráti do vlády nevstoupili, porušili by předvolební slib. „Dali jsme koaličním voličům závazek, že půjdeme společně do vlády, anebo společně do opozice. Máme nějaký program, který chceme prosazovat,“ řekl Novinkám.

Bartoš: Babišovi věřit nejde. Co říká o jednání se Zemanem, neberu vážně

Parlamentní volby

Bartoš: Je to na členské základně

Sám Bartoš novinářům potvrdil, že platí, že výsledek povolebního vyjednávání předloží ke schválení členské základně, která bude muset případný vstup do vlády potvrdit.

„Jdeme jednat o vládě, jak předpokládá povolební strategie,“ uvedl šéf Pirátů.

Ferjenčík se chtěl vyhnout odvolání. Na funkci raději rezignoval

Volby

Voliči poslali do Sněmovny čtyři pirátské uchazeče o místo v dolní komoře, když na kandidátkách PirSTAN výrazně dávali přednostní hlasy adeptům STAN. Piráti tak budou mít v dolní komoře o 18 poslanců méně než v končícím volebním období. Naopak počet poslanců STAN vzroste ze šesti na 33.

S koalicí Spolu budou mít Piráti se STAN ve 200členné dolní komoře 108 hlasů. Již pár hodin po volbách deklarovali ve společném memorandu, že mají v pětici vůli kabinet sestavit společně.

Reklama

Výběr článků

Načítám