Hlavní obsah

Pekarová: Pokud někdo nemá peníze, může čerpat ze sociálních dávek

Aktualizováno

Kdo nemá peníze na zaplacení rostoucích cen energií, může využít sociální dávky. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) to v neděli řekla v superdebatě před zářijovými komunální a senátními volbami na CNN Prima News.

Foto: Deml Ondřej, ČTK

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Článek

„Pokud zkrátka někdo nemá na energie, tak už dnes může využívat dávek sociálního systému,“ řekla Adamová.

Odkazovala přitom na příspěvek na bydlení. „Už (dávky) zohledňují to, že se ty ceny zvyšují. V posledních měsících se dávky zvýšily několikrát,“ doplnila.

Stanjura doporučí vládě garantovat ceny proudu v průmyslu

Domácí

Současně se dotkla kritiky, která na vládu v posledních týdnech míří směrem k zimní sezoně. „Není pravda, že nic neděláme, děláme všechno pro to, abychom energie měli,“ řekla Pekarová Adamová.

V pořadu dále vystoupil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Uvedl, že vláda by měla po pondělním jednání oznámit, na jaké ceně by se měly energie pro nadcházející topnou sezonu zastropovat. „Cena bude taková, aby to domácnosti a firmy zvládly,“ ujišťoval lidovec.

„Nebudou se zavírat školy ani nemocnice. Tu situace zvládneme,“ dodal vicepremiér Jurečka.

Šmarda: Vláda si nemůže vzít pauzu

Na jeho slova poté reagoval předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Já jsem strašně rád, že slyším od místopředsedy vlády, že to zvládneme. Už slyšíme asi půl roku, že to zvládneme, ale od lidí, se kterým mluvím já, slýchám, že je to chaotické,“ obul se do Jurečky.

Jurečky se poté zastal šéf vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Nebudu vystupovat z vládní jednoty. Oznámíme to zítra (v pondělí). Řešení bude napasované na české domácnosti. Že nic neděláme? Zdědili jsme prázdné zásobníky plynu a závislost na Rusku. Vláda zařídila 85procentní naplněnost. Je třeba nejdříve plyn zajistit, pak určovat cenu,“ řekl Rakušan.

Síkela: Evropskou dohodu pocítí lidé v rozpočtech nejpozději 1. ledna

Domácí

Podle předsedy ČSSD Michala Šmardy ale přednesla jeho strana účinné řešení již v únoru. „Navrhujeme zastropování cen elektřiny i plynu. Když začala válka na Ukrajině, tak bylo jasné, že si vláda nemůže vzít pauzu a musí to řešit,“ uvedl sociální demokrat.

Šéfka KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná zase prosazovala zdanění firem, které „vydělávaly na covidu“. „Pokud budeme čekat na evropské řešení, tak se nám lidé budou stěhovat pod most a firmy se nám budou stěhovat do Polska,“ prohlásila Konečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám