Hlavní obsah

Pavel zkritizoval vládu za špatnou komunikaci s obcemi při rušení pošt a finančních úřadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda špatně komunikuje s kraji i obcemi. Na tiskové konferenci během výjezdu do Libereckého kraje to ve středu řekl prezident Petr Pavel. Že to tak je, mu podle jeho slov potvrdilo setkání se starosty z regionu. Tématem se chce dál zabývat.

Foto: Michael Polák, Právo

Petr Pavel a liberecký hejtman Půta na tiskové konferenci

Článek

„Špatná komunikace je především u věcí, které se obcí přímo dotýkají, jako je například rušení poboček pošt nebo rušení finančních úřadů, které nebylo se starosty a kraji nijak konzultováno. Přináší to řadu problémů, jež pak starostové musí řešit, a dalo se jim předejít, pokud by komunikace byla od počátku lepší,“ uvedl Pavel.

Prezident také řekl, že při rušení pošt a finančních úřadů vychází vláda z předpokladu, že celý stát je dostatečně digitalizovaný a lidé zvládnou většinu agend vyřizovat po internetu.

Bartoš: Strategii na digitalizaci máme skvělou, s realizací je to horší

PoliTalk

„Tady se ukazuje, že řada obcí i části regionů jsou dodnes bez pořádného připojení, bez signálu, bez internetu. Pokud vláda po někom chce, aby fungoval po internetu, tak by k tomu měla vytvořit alespoň základní podmínky, a to dosud některé obce nemají,“ dodal Pavel.

V této věci na prezidenta navázal i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro LK), který popsal situaci ve Frýdlantském výběžku. „Na Frýdlantsku jsou celé lokality, kde když zavoláte na linku 112, tak se místo na českou centrálu dovoláte do Varšavy,“ upozornil hejtman.

Špatnou komunikací s obcemi se chce prezident dál zabývat. Příští týden v úterý by se měl sejít s premiérem Petrem Fialou (ODS) a rušení pošt a finančních úřadů by mělo být jedním z témat schůzky.

Pavel v rozhovoru pro Politico: Číně se rychlý konec války nehodí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám