Hlavní obsah

Pavel v rozhovoru pro Politico: Číně se rychlý konec války nehodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína má z války na Ukrajině příliš velký prospěch na to, aby mohla být mírotvůrcem. V rozhovoru pro web Politico to koncem minulého týdne uvedl český prezident Petr Pavel. „Domnívám se, že je v zájmu Číny prodlužovat status quo,“ řekl generál a bývalý vysoký představitel NATO, „protože může Rusko dotlačit k řadě ústupků.“

Foto: Profimedia.cz

Český prezident Petr Pavel

Článek

Podle Pavla může Peking od Moskvy získat levnou ropu, plyn a další zdroje - výměnou za „neomezené“ partnerství s Kremlem. „Pro Čínu je také dobré, že se Západ podporou Ukrajiny pravděpodobně trochu oslabuje,“ dodal.

Politico ve zprávě o rozhovoru s Pavlem podotýká, že byl natočen krátce předtím, než čínský velvyslanec ve Francii Lu Ša-jie v médiích zpochybnil mezinárodní status postsovětských republik. V této souvislosti web uvádí, že „se postřehy českého prezidenta ukázaly být jako prozíravé“.

Přestože se Peking v pondělí od výroku svého ambasadora distancoval, incident podnítil vášnivou diskusi o tom, zda Čína vůbec může pomoci nastolit na Ukrajině mír.

Podle Pavla se Čína na tomto konfliktu učí každý den. „Pečlivě sledují, co dělá Rusko, jak reaguje Západ,“ uvedl.

Postsovětské země nejsou suverénní? Čínský velvyslanec rozzuřil evropské politiky, ohradil se i Lipavský

Zahraniční

„Velitelé potřebují tanky“

Podle Politica Pavel nyní využívá své na poměry evropských lídrů neobvyklé znalosti vnitřního fungování Severoatlantické aliance a rozsáhlé vojenské zkušenosti k tomu, aby se zasadil o účinnější podporu Ukrajiny a propracovanější přístup k obranné politice NATO.

Web připomněl, že český prezident se minulý týden během návštěvy Bruselu vyslovil pro rozšíření výrobních kapacit zbrojovek - případně s využitím kombinace národních a evropských dotací.

Podle Pavla by se spojenci měli zaměřit spíše na to, co jejich armády skutečně dokážou, než na výdaje na papíře. „Příliš se soustředíme na hranici dvou procent (HDP do rozpočtu NATO),“ citoval Pavla. „Pro velitele na místě jsou důležité tanky, letadla, lodě, a ne to, kolik příslušná země vydává na obranu,“ zdůraznil.

Spojenci se podle Pavla musejí více zaměřit na své vojenské schopnosti a zajistit, aby měli dobře vybavené síly ve vysoké pohotovosti. A musejí se ujistit, že běžní občané souhlasí s tím, aby se Evropa více zaměřila na obranu.

„Co považuji za klíčové, je vysvětlit tuto novou realitu našim vlastním obyvatelům,“ řekl Pavel.

Obavy z ruského vlivu

Prezident zároveň přímo vyjádřil své obavy z nárůstu populismu a ruského vlivu v sousedství České republiky.

„S poukazem na možnost vítězství populistů ve slovenských volbách (aktuální průzkumy dávají naděje expremiérovi Robertu Ficovi, pozn. red.) koncem tohoto roku český prezident uvedl, že by to byla obtížná situace pro Slovensko, ale i pro nás sousedy a opravdu velmi blízké partnery“, napsal Politico. „Existuje [celá] řada dobrých důvodů, proč se obávat proruské orientace současného maďarského vedení,“ citoval také web Pavla.

Na Ukrajině má od prezidenta dovoleno bojovat 132 Čechů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám