Hlavní obsah

Pavel souhlasí s vyhotovením oficiálního portrétu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel souhlasí s vyhotovením svého oficiálního portrétu. Fotografování jeho tým zajistí vlastní produkcí, řekla novinářům Pavlova mluvčí Markéta Řeháková. Pavel v pátek zahájil svůj první pracovní den v úřadu prezidenta. Vedle jmenování Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí má také v plánu seznámit se s prostory Pražského hradu a jeho zaměstnanci nebo s místy, kde by mohl na Hradě přes týden bydlet.

Foto: Česká televize ČT24

Petr Pavel

Článek

„Pan prezident svolil k tomu, že oficiální portrét se fotit bude,“ řekla mluvčí.

Nebude ho podle ní zajišťovat ČTK jako v minulosti. „Bude to naše vlastní produkce. Zatím ještě nemáme termín, projekt se připravuje, ale bude určitě brzy,“ doplnila.

Pavel řekl při návštěvě Ústeckého kraje, že nepovažuje za nezbytné, aby byl jeho portrét umístěn ve školních třídách. Uvedl, že původně neměl zájem ani o portréty ve třídách, ani o známky se svým portrétem. Když prý ale viděl, jakou nevoli to vzbudilo mezi občany, rozhodl se tomu dát „volný průběh“.

Pavel začal úřadovat, jmenoval Hladíka ministrem. Výhrady byly prázdné, vzkázal

Domácí

Pavla v pátek čeká prohlídka kanceláří na Pražském hradě. Podívá se také, kde by mohl na Hradě bydlet. Ve čtvrtek řekl České televizi, že přes týden bude pobývat v areálu Hradu, na víkendy, když nebude mít pracovní povinnosti, by rád s manželkou jezdil domů do jejich domu v Černoučku na Litoměřicku. V oficiálním bytě přímo na Hradě bydlet nechce. „To je opravdu bydlení na zámku, to si nedokážu úplně představit,“ uvedl. Podle Řehákové stěhování nastane až po bezpečnostní kontrole.

Nejpravděpodobnější variantou bydlení je tak empírová Lumbeho vila nedaleko Jeleního příkopu, ve které pobýval bývalý prezident Václav Klaus a zpočátku i Pavlův předchůdce Miloš Zeman.

Pavel se v pátek také seznámí se zaměstnanci Kanceláře prezidenta republiky. V plánu má i poradu se svým týmem k programu na další dny.

V pondělí odjede na první zahraniční cestu na Slovensko, ve středu bude mít schůzku se zástupci opozičního hnutí ANO k valorizaci důchodů. Po ní bude chtít okomentovat svůj další postup ohledně tohoto sporného zákona. V nejbližší době chce také navštívit Polsko a Německo, návštěva zahraničního státníka v ČR podle Řehákové zatím v plánu není.

Podrobnosti ohledně avizované cesty na Ukrajinu chce domluvit také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, se kterým si bude telefonovat v nejbližších dnech.

Pavel do Lumbeho vily? Zeman dál v Lánech

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám