Hlavní obsah

Pavel do Lumbeho vily? Zeman dál v Lánech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiálním sídlem prezidenta republiky je už od dob TGM Pražský hrad. Na rozdíl od amerického prezidenta si český prezident svůj domov může vybrat. Většina z nich však ke svému bydlení zvolila areál Hradu, i když jedna výjimka se našla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lumbeho vila.

Článek

Masaryk bydlel přímo na Hradě. Prostory pro něj upravil slovinský architekt Jože Plečnik. Edvard Beneš původně Masarykovo apartmá využívat nechtěl, a tak se pro něj rozšiřoval tzv. domeček v Královské zahradě. Ten nakonec Beneš nevyužíval a obýval apartmá na Hradě nebo vilu v Sezimově Ústí, která bývá přístupná veřejnosti.

Ani Emil Hácha si „domeček“ za své obydlí nevybral, a tak jako první prezident se tam nastěhoval Klement Gottwald, stejně jako všichni další komunističtí prezidenti.

Předtím, než se Václav Havel stal prezidentem, bydlel ve svém rodném bytě na Rašínově nábřeží. Po zvolení prezidentem krátce přesídlil do „domečku“ na Hrad. V roce 1993 zakoupil vilu v Dělostřelecké ulici, která se po renovaci stala jeho rezidencí. Ve vile bydlí jeho žena Dagmar dodnes. Volný čas Václav Havel trávil na chalupě na Hrádečku u Trutnova nebo v Lánech.

Zeman se přestěhoval

Domácí

Ani Václav Klaus nechtěl přebývat v prezidentském apartmá. Původně chtěl bydlet ve vlastním, kvůli zajištění bezpečnosti a ochranky to však nebylo možné. Další volbou byl právě „domeček“, který procházel rekonstrukcí. Jenže Klaus byl „šokován“.

„Připadalo mně to, jako když se najde někde na vesnici bývalý zámeček nebo tvrz, který byl jistou dobu v majetku místního JZD. Zdá se mi to naprosto nepoužitelné,“ řekl před dvaceti lety. Jako rezidenci zvolil Lumbeho vilu nad Horním Jelením příkopem. Klaus po skončení mandátu přesídlil se svou ženou Livií do řadového domku v pražských Kobylisích.

Lumbeho vilu využíval i Miloš Zeman, který se sem přesunul ze své chalupy na Vysočině. Trvalé bydliště měl v paneláku v pražských Stodůlkách. V posledních letech bydlel Zeman kvůli zdravotním problémům na zámku v Lánech.

Před koncem svého desetiletého funkčního období si právě v Lánech nechal postavit dům a přesunul tam i své trvalé bydliště. Dvoupodlažní dům byl podle katastru nemovitostí kompletně dokončen v půlce prosince. Jeho celková plocha je 283 metrů čtverečních.

Ošetřovatelky bude Zeman využívat nadále

O Zemana se od jeho hospitalizace na podzim 2021 starají ošetřovatelky z firmy Senior Home Group a jejich služeb bude Zeman využívat i nadále.

Zvolený prezident Petr Pavel řekl, že zvažuje bydlení na Hradě, možná v Lumbeho vile, ale chtěl by jezdit i domů do Černoučku u Roudnice nad Labem. Víkendy plánoval trávit místo Lán na chalupě v obci Česká Čermná na Náchodsku.

„Myslím, že prezident je první mezi rovnými. Není nikde dáno, že by musel bydlet na Hradě nebo někde na zámku,“ řekl Pavel.

Pavel se přesune na Hrad až pár týdnů po inauguraci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám