Hlavní obsah

Pavel začal úřadovat, jmenoval Hladíka ministrem. Výhrady byly prázdné, vzkázal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový prezident Petr Pavel den poté, co se ujal funkce, jmenoval ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Šéf vlády Petr Fiala (ODS) navrhl jeho jmenování již na konci loňského roku, tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale odmítl vyhovět. Ceremoniál nabídly Novinky živě.

Živě: Jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí prezidentem Petrem PavlemVideo: ČTK

 
Článek

„Jsem rád, že hned po inauguraci mohu učinit první pracovní krok, a jmenovat nového ministra životního prostředí. Mohu tím ukončit dlouhé období dohadů a výhrad. Jsem rád, že i z toho, co jsem měl možnost si zjistit, tak byly prázdné,“ uvedl Pavel s narážkou na postoj svého předchůdce Miloše Zemana, který Hladíka odmítl jmenovat.

Doplnil, že role ministerstva je mimořádně důležitá. „Chci ocenit roli celého resortu i na úspěšném předsednictví (v Radě Evropské unie),“ řekl Pavel. Za priority označil zákon o ochraně vody, zemědělský zákon či zákon o ochraně přírody.

Lidovci navrhli Hladíka do čela resortu poté, co Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) loni v říjnu oznámila, že opustí vládu ze zdravotních důvodů. U jeho nominace setrvala KDU-ČSL i poté, co policie v kauze přidělování městských bytů v Brně zasahovala i v Hladíkově kanceláři.

Hladík: Na vládě za Jurečku hlasovat nebudu

Domácí

Fiala s návrhem čekal do konce minulého roku s ohledem na možný posun v kauze, policie však Hladíka z ničeho neobvinila.

Foto: Právo

Petr Pavel jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí

Zeman vedle brněnské kauzy vyčítal Hladíkovi i nedostatečné vzdělání v oboru životního prostředí. Vadilo mu i to, že ve stranickém tisku publikoval inzerát, kterým hledal náměstka a další spolupracovníky pro svůj budoucí tým na ministerstvu, ač ještě nebyl jmenován.

Do funkce ho nejmenoval, pověření vést ministerstvo měl od začátku listopadu vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Lidovci Zemanovo rozhodnutí Hladíka nejmenovat označili za protiústavní. Pokud by zbýval delší čas do konce prezidentova mandátu, trvali by lidovci na kompetenční žalobě. Místo toho Jurečka před dvěma měsíci prozatímně jmenoval Hladíka na MŽP náměstkem.

Ostrý start pro nového prezidenta

Jmenování Hladíka je Pavlův první oficiální krok v prezidentské funkci, slib totiž složil teprve ve čtvrtek.

Ostře sledované bude také jeho rozhodnutí ohledně nižší mimořádné valorizace důchodů, která prošla v minulých dnech oběma komorami parlamentu. Pavel zatím ještě neuvedl, zda bude zákon vetovat, či ho podepíše.

Čekají ho také státní návštěvy. V příštích dnech by měl zavítat na Slovensko.

Fiala se ptal nejvyššího žalobce Stříže, zda je Hladík obviněn v kauze brněnských bytů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám