Hlavní obsah

Pavel při inauguraci: Společnost není rozdělená. Lidé dali přednost pravdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká společnost není příliš rozdělená, pouze si zvykla víc mluvit o tom, co ji rozděluje. V inauguračním projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu to ve čtvrtek řekl nový prezident Petr Pavel. Výsledek prezidentských voleb podle něj ukázal, že lidé v Česku dávají přednost pravdě a slušnosti před nenávistnými útoky a překrucováním reality. Dal také příležitost k návratu hodnotové politiky, míní.

Petr Pavel inaugurační slib a projevVideo: Česká televize ČT24, Novinky

 
Článek

„Uplynulo šest měsíců, kdy jsem vás žádal o důvěru ve volbách. Do kandidatury jsem se pustil díky podpoře mého nejbližšího okolí. Na začátku jsme tvořili malý tým, poté rostl počet podporovatelů,“ řekl na úvod Pavel.

Podporovatelů podle něj dále přibývalo, až jako kandidát skončil před plnými českými náměstími. „Do volebních místností jste přišli, abyste řekli dost chaosu. Díky vám pravda znovu zvítězila,“ vzkázal svým voličům.

„Slíbil jsem, že pomohu vrátit do vedení naší země důstojnost, respekt a další hodnoty, které v posledních letech ztrácely na významu,“ doplnil.

Inaugurace vyvrcholila ve svatovítské katedrále

Domácí

Příležitost podle něj dostali v minulosti populisté, kteří svůj vliv opírají o šíření strachu. „Vážím si, že rekordní účast ve volbách ukázala, že dáváte přednost pravdě a slušnosti před nenávistnými útoky,“ uvedl po složení slibu.

Společnost pak podle něj není příliš rozdělená, spíš si zvykla víc mluvit o tom, co ji rozděluje.

Na spoustu problémů sám nestačím

Pavel pokračoval dále tím, že je potřeba hned na začátku konstatovat, že na spoustu problémů sám nestačí. „Všechny kroky, které vykonám, jsem ale připraven vysvětlovat,“ uvedl.

„Pracovat budu hlavně v podhradí. Navštěvovat budu také regiony. Chci na vlastní oči poznat, jaké problémy lidé mají,“ dodal.

Ve svém proslovu také prohlásil, že znakem vyspělé země je solidarita. „Musíme být schopní pomoci těm, kteří si pomoci nemohou,“ tvrdí. Prohlásil také, že považuje za důležité snížit inflaci a schodek veřejných financí. „Budu podporovat opatření, která to umožní, i když budou někdy bolet,“ řekl.

Nový prezident Pavel brzy zveřejní plán podle svých slov také konkrétních cílů na prvních 100 dní ve funkci. Takzvaných 100 dnů hájení po nástupu do funkce, to by mu nebylo vlastní, raději bude kritizován za příliš aktivní start, jak uvedl.

„Musíme si udržet pokoru, to ale neznamená, že nemůžeme mít odvahu a vizi,“ uzavřel.

Na inauguraci dorazil i poražený kandidát Babiš. Sám

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám