Hlavní obsah

Pavel: Nácvik odvodů vyvolal emoce, i když jsem byl náčelníkem generálního štábu. Zbytečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvičení, které prověří připravenost armády na případné odvodní řízení, budilo emoce, i když byl prezident Petr Pavel ještě náčelníkem generálního štábu. Řekl to ve středu po jednání Bezpečnostní rady státu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Petr Pavel na tiskové konferenci, 3. dubna 2023, Praha

Článek

Současně také poznamenal, že emoce nás vedou k mylným závěrům a vykonávají stav psychózy, která je zbytečná. Podobně také premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že ověření zavedených postupů je v zájmu občanů.

„V době, kdy jsem byl náčelníkem generálního štábu, tak jsme chtěli udělat podobnou akci. A vyvolala podobné emoce jako dnes. Emoce jsou ale špatným rádcem, vedou nás k mylným závěrům a vyvolávají stav psychózy, která je naprosto zbytečná,“ reagoval Pavel ve středu ve Strakově akademii na novinářský dotaz.

Podle něho se bude procvičovat administrativní proces odvodů. „To neznamená mobilizaci, ale jenom zjištění stavu, kolik lidí by mohli tuto profesi dělat,“ vysvětlil. „Měli bychom být připraveni. Ten, kdo je připraven, není zaskočen,“ doplnil Pavel.

Pavel: Řezáním hlav by se ruští vojáci zařadili po bok Islámského státu

Domácí

Reagoval tím na skutečnost, že se v Česku v květnu má uskutečnit pravidelné cvičení, které prověří připravenost armády na případné odvodní řízení. K němu by stát mohl sáhnout, pokud by byl vyhlášen stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Cvičení se letos uskuteční ve stejnou dobu ve všech krajích a pozváni na něj byli jako hosté zástupci samospráv s krajskými úřady i lékaři, kteří by se na odvodním řízení podíleli v případě vyhlášení krizových stavů. Ve společnosti to vyvolalo kritiku.

„Pro to, abychom zajistili bezpečnost a obranyschopnost České republiky, musíme něco dělat. Musíme ověřovat postupy, dělají to všechny bezpečnostní složky. Je to v zájmu občanů,“ řekl k tomu ve středu také Fiala.

Cvičení označil za standardní postup. „Dělá se to opakovaně již řadu let. Neznamená to, že to budeme muset v budoucnu někdy využít,“ míní.

Na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu také ujistil, že bezpečnost České republiky není ohrožená. „Jsme dostatečným způsobem chráněni, a to především členstvím v Severoatlantické alianci (NATO),“ zdůraznil Fiala.

Armáda chystá cvičení odvodů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám