Hlavní obsah

Armáda chystá cvičení odvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda se chystá procvičit, jak by v případě ohrožení státu nebo válečné krize probíhaly odvody civilního obyvatelstva. Cvičení, které by mělo proběhnout 18. května ve všech krajích, není podle generálního štábu nic mimořádného, protože podobná cvičení probíhají pravidelně. Lékaři se jich účastnit mohou, ale nemusí.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci na lotyšské základně

Článek

Celá akce má prověřit krajská vojenská velitelství, zda jsou připravena na provádění odvodů, které vláda může vyhlásit v době ohrožení státu. Nicméně na sociálních sítích informace vyvolala pozdvižení, že se armáda chystá na odvody a připravuje na ně i civilní lékaře.

Informaci o cvičení začal na svých stránkách šířit šéf protivládní strany PRO Jindřich Rajchl, který má nálepku dezinformátora. „Kdo chce, může si jistě myslet, že je to jen takový test připravenosti. Já osobně se ale domnívám, že je to další krok v jejich plánu,“ uvedl Rajchl.

Armáda ale odmítá, že by chystala mimořádné cvičení odvodů. Podle zástupce velitele teritoriálních sil Jaroslava Hrabce, který cvičení připravuje, krajská velitelství podobná cvičení připravují každý rok několikrát, protože jim to nařizuje zákon.

„Toto cvičení se od dílčích cvičení, které probíhají každý rok v jednotlivých krajích, liší pouze tím, že probíhá v jednom termínu, abychom si ověřili schopnosti koordinace a řízení. Je to zcela běžná a standardní věc,“ řekl Právu Hrabec.

Armáda: lékaři tam chodit nemusí

Na internetu se objevila pozvánka na cvičení v Ústeckém kraji, na které Petr Severa, vedoucí zdravotnického odboru krajského úřadu, vyzývá lékařská sdružení, aby na cvičení poslala minimálně dva lékaře.

Podle Hrabce jsou pozvánky pro lékaře věcí krajského úřadu, nikoli armády. Ta lékaře na toto cvičení nezve. „Ze zákona ve stavu ohrožení státu krajské úřady musí vyčlenit lékaře do odvodních komisí, a proto krajská velitelství úřadům nabízí možnost vidět, co takové odvodní řízení obnáší. Nemusí tam ale nikdo chodit, je to jen pozvánka,“ dodal Hrabec.

Vojenský technický ústav se po nástupu nového šéfa otřásá. Končí klíčoví lidé

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám