Hlavní obsah

Ostravská nemocnice dostavila psychiatrický pavilon, nabízí nejkomplexnější péči o děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou a půl letech dostavěla Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) pavilon pro psychiatrickou péči. Čtyřpatrová budova nabízí nejen navýšení lůžkové kapacity pro dospělé z 24 na 66 lůžek, ale i dětský ambulantní trakt, který se stal nejkomplexnějším ambulantním pracovištěm dětské a dorostové psychiatrie v zemi.

Foto: Pavel Karban, Právo

Psychiatrický pavilon v ostravské fakultní nemocnici

Článek

„Komplexnost se opírá o tři hlavní pilíře. Ten první je zdvojnásobení počtu dětských psychiatrů a psychologů, nyní budeme mít čtyři dětské psychiatry a stejný počet klinických psychologů,“ řekl Petr Šilhán, primář oddělení psychiatrického FNO.

Druhým pilířem je vznik multidisciplinárního týmu pro děti, který ve FNO funguje už rok a půl. Kromě lékařů, psychologů a sester ho tvoří také sociální pracovníci a speciální pedagogové.

„Třetí pilíř to je plánované otevření denního stacionáře. Ten je určen pro děti ve věku šest až 12 let, které pokud vyžadovaly akutní péči, musely být hospitalizované v psychiatrické nemocnici v Opavě. Což znamenalo opustit rodinu a být vystaven nemocničnímu prostředí nepřetržitě. U pacientů, u nichž to bude možné, nabídneme, aby absolvovali denní léčbu v našem stacionáři, z něhož se budou vždy odpoledne vracet ke svým rodinám,“ uvedl. Dětský stacionář má kapacitu 12 dětí.

Ředitel FNO Jiří Havrlant uvedl, že pavilon je výsledkem reformy psychiatrické péče.

„Jeho otevřením se rozšíří ambulantní péče a rozroste počet lůžek pro dospělé pacienty. Ti museli být dosud léčeni se všemi diagnózami na jednom oddělení, nyní budou rozděleni do tří lůžkových stanic podle aktuálního zdravotního stavu a svých potřeb,“ sdělil.

Novinkou jsou i prostory pro terapie. „Jedná se o plně vybavené dílny pro práci s kovem, dřevem a zahradnickým materiálem, keramickou dílnu s pecí a hrnčířským kruhem či fotolaboratoří,“ řekl.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ostravská nemocnice dostavila psychiatrický pavilon, nabízí nejkomplexnější péči o děti

Na slavnostní otevření Psychiatrického pavilonu, jehož výstavba a vybavení stálo půl miliardy korun, dorazil v pondělí odpoledne i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Postavit takový barák umí každý, ale to, co mě fascinuje, jsou vychytávky, které zpříjemňují každodenní život personálu i pacientům. A na ty tady všichni mysleli,“ ocenil.

Jak sdělil primář Šilhán, první provozy začnou fungovat už příští týden. Půjde o lůžkové oddělení a dětskou ambulanci. Dětský stacionář by měl být zprovozněn v říjnu, druhá a třetí lůžková stanice v říjnu a listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám