Hlavní obsah

Osobnosti v Lucerně vzpomínaly na Karla Schwarzenberga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci Karla Schwarzenberga v sobotu večer zaplnili pražskou Lucernu. Bývalý volební Schwarzenbergův tým z prezidentské volby v roce 2013 uspořádal v Lucerna music baru a v dalších prostorech paláce Lucerna vzpomínkovou akci s názvem „Karel žije dál“. Tedy na stejném místě, kde před více než deseti lety čekal na výsledky sčítání hlasů.

Záznam: Rozlučková akce z pražské Lucerny: Karel žije dálVideo: ČTK

 
Článek

Na rozloučení přišlo i hodně stejných lidí, například chartista John Bok. „Karel Schwarzenberg tu zanechal hlubokou stopu. Škoda, že před prezidentskou volbou nevyslyšel moje rady, aby hrál stejně tvrdě jako jeho protivník. Ale na to byl moc slušný a laskavý,“ řekl Novinkám Bok.

Dodal, že právě laskavost, kterou projevoval i vůči Miloši Zemanovi, a velkorysost dělala ze Schwarzenberga velkou osobnost. „Často lidem z disentu pomáhal. Mně nebo Magorovi, kterého nastěhoval skoro zadarmo do svého bytu,“ vzpomínal Bok na básníka Ivana Jirouse zvaného Magor.

Do Lucerny přišly stovky lidí poslechnout si kapely Už jsme doma, Tornádo Lou nebo Garage & Tony Ducháček. K vidění tam byla výstava fotek Karla Schwarzenberga a v přilehlém kinosále běžely dokumentární filmy o Schwarzenbergově životě.

FOTO: Loučení s Karlem Schwarzenbergem

Domácí

Sobotka svádějící Lídu Baarovou

Zavzpomínat na oblíbeného politika přišli i jeho kamarádi a političtí souputníci. Bývalý šéf zelených a exministr životního prostředí Martin Bursík vyprávěl historku z doby, kdy sestavovali v roce 2006 vládu s ODS a lidovci a on navrhl za ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. A narazil na tvrdý odpor nejen u prezidenta Václava Klause, který ho nechtěl jmenovat, ale i v ODS.

Proti se postavil vlivný europoslanec Jan Zahradil, který stejně jako Klaus Schwarzenberga odmítal, protože nevěřil, že bude dostatečně hájit české zájmy. Na schůzce se Zahradilem ale Schwarzenberg podle Bursíka ukázal, že umí být nad věcí. „Na Zahradilovy výhrady suše poznamenal, že je od té doby, co se stal Jiráskův F. L. Věk povinnou četbou, na takovou kritiku zvyklý,“ řekl Bursík.

DOKUMENT: Proslov prezidenta Pavla na pohřbu Karla Schwarzenberga

Dokumenty

Na „třeskutý humor Karla Schwarzenberga“ zavzpomínal i Miroslav Kalousek, se kterým Schwarzenberg založil TOP 09. „Karel nevyprávěl vtipy, on je tvořil za pochodu s neuvěřitelně šokujícími pointami,“ uvedl Kalousek. A vzpomněl na to, jak jednou šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotku přirovnal k nacistickému ministru propagandy a nazval ho „plešatým Goebbelsem“ – a Schwarzenberg tím byl pohoršen.

„Karel se rozčílil a říkal: To je naprosto nepřípadné přirovnání, nehodné vaší inteligence. To už nikdy neopakujte. Dokážete si představit toho člověka, jak úspěšně svádí Lídu Baarovou?“

Kalousek přidal ještě jednu dojemnou historku, jak Schwarzenberg vtipkoval o své smrti. „Když se podívám na zasněženou Prahu, tak slyším v uších jeho větu: Nemohu svým příbuzným udělat, abych zemřel v zimě. To je totiž příšerná otrava, když musíte jít na Orlíku tou dlouhou alejí za mrtvým tím rozbředlým sněhem,“ řekl Kalousek.

Vrátil lidovosti důstojnost. Rodina, politici a další se rozloučili s Karlem Schwarzenbergem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám