Hlavní obsah

„Do konce života mi bude inspirací.“ Politici vzpomínají na Schwarzenberga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Symbol návratu svobody do Česka či doživotní inspirace. Tak čeští politici vzpomínají na bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který zemřel o víkendu ve věku 85 let ve Vídni.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg na ustavujícím sněmu TOP 09 v listopadu 2009

Článek

„Není to pro mě jednoduchá neděle. Měli jsme možnost se spolu rozloučit poměrně nedávno na té JIPce. Mám tam i osobní rovinu, kmotr, rodinný kamarád… Byl to člověk, který mě učil diplomacii, učil mě pravidlům světové politiky,“ prohlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra.

Zdůraznil zároveň, že náhradník za Schwarzenberga neexistuje. „Byl to poslední kavalír české a evropské politiky. Byl to skvělý diplomat, neuzavřený v nějaké bublině, byl to otevřený člověk, který uměl komunikovat s lidmi, se kterými se jinak úplně rozcházel. Byl to opravdu světoběžník, ale zároveň srdcem Čech, který tuto zemi miloval a sloužil jí jako snad nikdo jiný. Nemyslím si, že by byl nějaký náhradník u nás doma, ale ani v Evropě,“ uzavřel Vondra.

„Odešel ve všech ohledech velký muž. Služba naší zemi pro něj byla nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním. Bylo mi velkou ctí znát ho osobně. Jeho noblesu, moudrost, laskavý humor a evropský přesah budu postrádat,“ napsal na síti X prezident Petr Pavel.

„Máme tu v politice opozici a koalici, ti se řežou mezi sebou. U Karla Schwarzenberga mě fascinovala jedna věc, když byl vůči vám jako politický oponent, tak nikdy neupřednostnil stranické tričko, že vás musí napadnout, pokud nebyl přesvědčen, že je to namístě. Když věděl, že to tak není, tak se vás dokonce dokázal zastat. Pro něj bylo důležitější, jestli za tím stojí osobní přesvědčení, a nezajímala ho ta strana, dokázal se zastat i toho druhého. Jestli tohle zmizí z české politiky, tak je zle s námi,“ prohlásil exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Byl velmi laskavý. Z těch málo rozhovorů, které jsme spolu vedli, tak většina slov by se dala tesat. Kultivoval českou politickou scénu a je to nenahraditelná osobnost,“ podotkla česká ekonomka a prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

„Pro mě byl vždy symbolem návratu svobody, demokracie a dalších tradičních evropských hodnot do naší země,“ uvedl na sociální síti X Jiří Pospíšil, europoslanec za TOP 09.

„Charisma, elegance, důstojnost, inteligence, laskavost a skvělý břitký humor. Tohle všechno (a mnohem víc) nám dával Karel Schwarzenberg,“ zavzpomínal předseda STAN Vít Rakušan.

Zeman, Kalousek i Fiala

Na úmrtí Schwarzenberga upozornil v noci na neděli jeho politický souputník Miroslav Kalousek. „Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji, Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal,“ podotkl Kalousek.

„Před pár týdny jsem ho navštívil v nemocnici a slíbili jsme si, že se sejdeme brzy u něj doma. Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme,“ neskrýval svůj zármutek premiér Petr Fiala (ODS).

„Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě a rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku. Naposledy jsme se nedávno setkali na jeho zámku v Dřevíči a bylo to velice příjemné a milé setkání,“ prohlásil exprezident Miloš Zeman.

Babiš, Pekarová i Bartoš

„Je mi to líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ reagoval stoicky předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Je mi nesmírně líto, že nás opustil. Zanechal nám však odkaz, který je nesmrtelný a musíme ho nést. Budu vždy vděčná, že tak zásadně ovlivnil i můj život,“ vzdala hold svému politickému vzoru šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Nově zvolený místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel uvedl, že Schwarzenberg byl „jedním z nejdůležitějších porevolučních politiků a největších charakterů našeho národa“. „Do konce života mi bude inspirací,“ dodal.

„Během minulého volebního období jsem měl možnost setkávat se s panem Schwarzenbergem osobně. I přes názorové rozdíly v politice jsem si ho jako člověka a politika vážil. Jeho postoje k demokracii byly inspirací pro mnohé,“ prohlásil předseda Pirátské strany a člen kabinetu Petra Fialy Ivan Bartoš.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) odešel přesvědčený demokrat a výrazná postava politického i veřejného života. „Byl to člověk, který ovlivnil českou i zahraniční politiku, byl to přesvědčený demokrat. V té dnešní šedi politiky to byl člověk, který vyčníval i svým humorem,“ řekl Skopeček.

Zemřel ve Vídni

Schwarzenberg zemřel ve Vídni. Do místní nemocnice byl transportován v týdnu letecky. „To se zeptejte lékařů, proč mě sem převezli. Já to nevím. Že by tu byli větší specialisté než v Česku, si nemyslím. Odhaduji, že to bude zhruba stejné, ale tady budu moct vidět děti a vnoučata,“ řekl k tomu serveru Expres Schwarzenberg, který ve Vídni strávil velkou část svého života a měl tu část rodiny.

O úmrtí jedné z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky informoval také server Echo24, podle kterého Schwarzenberg zemřel již v sobotu.

Zemřel Karel Schwarzenberg

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám