Hlavní obsah

Váš šéf zdražil lidem všechno včetně párků, je to parazit demokracie, pustil se do ANO Síkela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) čelí v Poslanecké sněmovně pokusu o vyslovení nedůvěry. Schůze, která začala v úterý v 10 hodin a kterou Novinky nabízely živě, byla svolána na popud opozičního hnutí ANO, jež kabinet dlouhodobě kritizuje. Podle opozice vláda ničí zemi a vládnutí nezvládá. Schůze bude pokračovat ve středu. Pád kabinetu se kvůli koaliční většině 108 hlasů neočekává.

Živě: Jednání Sněmovny 16. 10. 2023Video: psp.cz

 
Článek

„Chceme vyslovit nedůvěru této vládě, která ničí naši zemi. Za dva roky od voleb napáchali tolik škod, že máme obavu, že v tom budou pokračovat a naše země i občané budou poškozeni. Tato vláda musí skončit, protože zradila nejen své voliče, ale všechny občany České republiky,“ zdůvodnil krok ANO před začátkem schůze předseda Andrej Babiš.

Impulzem hnutí ANO pro svolání nynější mimořádné schůze k pokusu o vyslovení nedůvěry vládě se stala před pár týdny neochota premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat šéfa koaličního hnutí STAN Víta Rakušana z postu ministra vnitra.

Podle ANO a jeho předsedy Babiše má být Rakušan „bezpečnostním rizikem“ kvůli vlastnictví totožného šifrovaného telefonu, jaký používali lidé obvinění v pražské korupční kauze Dozimetr. V úterý však řekl, že kauza je jen „třešničkou“.

Havlíček: Vládě nepřejeme nic špatného

Domácí

Fiala se Rakušana opakovaně zastal s tím, že držení šifrovaného telefonu pro něj není důvodem pro odvolání člena vlády, podle Babiše však nejde jen o to.

„Není to jen o Dozimetru. To je jen třešnička. Vláda nezvládá vůbec nic – inflaci, ceny energií, migraci, bezpečnost…“ dodal expremiér.

Babiš: Vaše skóre je katastrofální

Babiš si vzal po začátku schůze slovo jako první. „9. října to byly přesně dva roky od voleb. Premiér se nechal slyšet, že do druhé poloviny vstupuje s dobrým skóre. Asi chtěl zase navázat na sportovní terminologii,“ kritizoval kabinet šéf ANO.

„Pane premiére, nejste trenérem Liverpoolu, ani nemáte průměrný tým, ten váš tým je opravdu špatný. A kdybyste byl trenérem, tak by vás vedení klubu vyměnilo; za to, co předvádíte. Vaše skóre fakt není dobré, je úplně katastrofální,“ upozorňoval.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě, 17. října 2023, Praha. Premiér Petr Fiala a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Nechceme dopustit, aby tato přehlídka arogance, papalášství, neschopností trvala další dva roky a ničila naši zemi,“ pokřikoval šéf ANO.

„Vypadá to, jako by pro vládu byla ze všeho nejdůležitější Ukrajina, tam jste schopni se rozhodovat rychle a dávat spoustu peněz. Jakmile jde ale o naše občany, tak jste absolutně neakceschopní, nechcete pomáhat našim lidem, nemáte pro ně peníze, naopak je oškubáváte a škodíte jim,“ vyčetl dále kabinetu Babiš.

I podle lídra hnutí SPD Tomia Okamury vláda „škodí zemi“. „Prosazujeme předčasné volby, aby občané rychle rozdali nové politické karty. Tato vláda není vládou odborníků, od samého počátku jsme upozorňovali na to, že nejsou kompetentní řídit tento stát a nemají zkušenosti,“ řekl Okamura s tím, že SPD je připraveno se podílet na případné nové vládě.

Okamura si na plénu mimo jiné postěžoval na absenci užší spolupráce s druhým opozičním hnutím ANO a vyzval jeho zástupce k odložení vzájemných antipatií a práci ve prospěch občanů. Pětikoalici následně obvinil z vlastizrady.

Okamura vyzval Babiše ke spolupráci: Zahoďme osobní antipatie

Domácí

„Ještě mnohem závažnějším důvodem pro vyslovení nedůvěry je vlastizrádné jednání této vlády, které nás stojí stamiliardy a nahrává zájmům cizích mocností. To zcela naplňuje skutkovou podstatu trestného činu vlastizrada. Jedním z těch nejmarkantnějších příkladů tohoto jednání je fakt, že vláda se vzdala práva a povinnosti rozhodovat o tom, kdo, odkud a v jakém množství k nám bude migrovat. Odsouhlasili jste migrační pakt EU, to je zločinné, skutečné a vědomé porušení naší suverenity,“ prohlásil šéf SPD.

Od 10. hodiny, kdy schůze začala, se na plénu střídali řečníci s přednostními právy, která mají ministři, šéfové stran, poslaneckých klubů a vedení Sněmovny. Z opozice se ke slovu dostal jen Babiš, Okamura, šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a místopředsedové Sněmovny Klára Dostálová a Karel Havlíček.

Zbylý čas si s přednostními právy pro sebe utrhli členové vlády. Ti obhajovali kroky kabinetu a seznamovali poslance se svými úspěchy v čelech resortů. Podle informací Novinek se ale střídali po společné dohodě.

Až po půl jedenácté večer se ke slovu dostali i řadoví poslanci, kteří nemají přednostní právo. Promluvit jich chce zhruba šest desítek.

Koalice mluví o ztraceném čase

Lze tak předpokládat, že schůze bude ještě dlouhá. Poslanci si odhlasovali, že jednání ve dvě hodiny ráno přeruší a opět se k pokračování sejdou ve středu v devět hodin ráno. Podle odhadů v kuloárech se bude o důvěře hlasovat až ve středu večer.

Vláda před hlasováním o nedůvěře schytává kritiku z vlastních stran

Domácí

Premiér Petr Fiala ve svém projevu na plénu Sněmovny řekl, že respektuje právo opozice vyvolat hlasování o nedůvěře, ale děje se tak na úkor schvalování zákonů.

„Opětovný pokus o vyslovení nedůvěry nás stojí čas a anergii, kterou bychom mohli určitě využít lépe, například bychom mohli hlasovat o zákonech, které tu kvůli pravidelným obstrukcím opozice čekají měsíce,“ míní předseda vlády.

Fiala: Doslova zachraňujeme budoucnost

Fiala zároveň hájil činnost svého kabinetu, který podle něj „doslova zachraňuje budoucnost České republiky“. Neodpustil si také opětování kritiky Babišovi, když fungování jeho dřívějších vlád označoval za „ostudné“.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě, 17. října 2023, Praha. Premiér Petr Fiala (ODS)

„Převzali jsme odpovědnost za zemi v mimořádně složité době. Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu jsme se museli vypořádat s takovou bezpečnostní situací, která tu dlouho nebyla. Zároveň jsme zvládli překonat pasti, které nám připravila předchozí vláda Andreje Babiše, proto dnes musíme napravovat významné vnitřní dluhy způsobené nečinností dřívějších vlád,“ uvedl a dále vypočetl například výstavbu dálnic či převedení energetické infrastruktury pod stát.

Bartoš: Předsedové opozičních stran jsou odsouzení lháři

Vicepremiér, ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš pokus opozice označil za snahu o mediální zviditelnění za peníze daňových poplatníků.

„Předsedové obou opozičních stran jsou koneckonců i soudem odsouzení lháři a opakovaně se za své výroky, i zde, musí omlouvat. Když se podívám na jeden příklad, tak tu bylo jasně vidět, kdo pracuje a kdo jen blábolí,“ bránil kabinet Bartoš.

„Zatímco Andrej Babiš stál u tohoto pultíků a vykládal, že vláda nic nedělá pro Čechy v  Izraeli, tak náš pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský letěl na Blízký východ pomoci českým občanům,“ pokračoval Bartoš.

„A namísto toho, aby Andrej Babiš kvitoval tento krok, tak nedůstojně kopal nožičkama a dělal gesta, jako by všechny lidi zachránil. V praxi ovšem odfrčel soukromým tryskáčem do Albánie na fotbal, zatímco vláda všemi prostředky dostávala české občany do bezpečí. Tak je to se vším,“ dodal.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě, 17. října 2023, Praha. Zleva ministryně obrany Jana Černochová (ODS), Ivan Bartoš místopředseda vlády a předseda (Piráti) místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Bartoš při svých slovech o „odsouzených lhářích“ narážel v případě Babiše například na zářijové rozhodnutí Nejvyššího soudu, který šéfovi ANO nařídil omluvit se bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za slova pronesená na schůzi Sněmovny před pěti lety, kdy na jeho adresu pronesl slova o tom, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Okamurovi zase soud vloni nařídil omluvit se europoslancům Tomáši Zdechovskému a Pavlu Svobodovi (oba KDU-ČSL) za nepravdivé tvrzení, že hlasovali pro uvalení sankcí na Česko za nepřijímání migrantů.

Rakušan vrací úder: Bezpečnostním rizikem je Babiš

Stejně jako další členové vlády vystoupil s projevem také vicepremiér, ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan, který měl být podle ANO důvodem pro vyvolání hlasování o nedůvěře vlády. Kromě výčtu úspěchů během svého ministrování se důrazně ohradil vůči opakovaným tvrzením ANO, že je bezpečnostním rizikem pro Česko.

„Hnutí ANO, především ústy svého předsedy, neúnavně opakuje jednu a tu samou lež: Rakušan je bezpečnostním rizikem pro nás všechny i zemi. Dnes kvůli tomu údajně jako poslední kapku svolalo hnutí ANO hlasování o nedůvěře naší vládě. Důvodem má být to, že jsem měl ve svém telefonu šifrovací aplikaci, to mi přijde absurdní,“ prohlásil Rakušan.

Podle něj je naopak bezpečnostním rizikem nepřímo jmenovaný Babiš, jemuž připomněl, že stál v čele vlády v době, kdy byl obviněn z podvodu. Vyčetl mu například podrývání důvěry v demokratické instituce, jako jsou soudy, policie či veřejnoprávní média.

„Bezpečnostním rizikem pro Českou republiku je každopádně člověk, který demokratické zřízení v naší zemi nazývá novou totalitou. A ještě o tom mluví člověk, který se s tou starou totalitou sakra smočil, bylo mu v ní zatraceně dobře. Pokud o mně hovoříte jako o bezpečnostním riziku, tak vás mohu ubezpečit, že se nemáte čeho bát. Zaklekávání ani politická objednávka není mojí DNA, tahle DNA je v jiné části Poslanecké sněmovny,“ doplnil šéf STAN.

Rakušan: Šifrovaný telefon měly mé děti mezi hračkami

Domácí

Síkela: Babiš zdražil lidem všechno včetně párků

Do hnutí ANO a jeho šéfa Andreje Babiše se ve svém projevu pustil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

„Váš šéf už přes rok křičí na všech rozích, že vláda vše zdražila a nestará se o naše lidi. Realitou ale je, že jestli někdo něco zdražil, byl to právě on. A to pořádně. Jmění Andreje Babiše se za vaší kouřovou clonou v loňském roce zvýšilo o neuvěřitelných 62 miliard korun. 62 miliard za rok vydělal v době krize a poklesu reálných mezd. Vydělal to politik, který nejvíc a nejhlasitěji křičí, že naše vláda zdražila. Přitom on zdražil všechno. Od svých od párků přes hnojiva až po mléko,“ upozornil Síkela na plénu.

Ten se ke slovu dostal až po desáté hodině večer. Babiše také nazval „parazitem české demokracie“. „Naprosto pohrdá Poslaneckou sněmovnou a lidmi, kteří ho do ní zvolili, protože tu tráví ani ne polovinu času, než by měl. A když sem přijde, jednání na několik hodin zablokuje. Mezitím vydělávají jeho firmy desítky miliard,“ rýpal ministr a pokračoval.

„A v patách má svědky Babišovy. Omlouvám se za to přirovnání, ale nedovedu si představit jiný důvod, proč by se jinak někdo pro svého vůdce tolik ponižoval a vytvářel mu kouřovou clonu vystavěnou ze lží, strašení a nesmyslů,“ opřel se do členů hnutí ANO. Zároveň obhajoval kroky svého ministerstva. „Tak jsme se pobavili a jdeme zase pracovat,“ reagoval na jeho slova Havlíček.

Benda: Demonstrovat by se mělo jinde

Šéf poslanců ODS Marek Benda považuje úterní schůzi za možná nejzbytečnější práci Sněmovny v tomto volebním období. „Je to jejich demonstrace, ale demonstrovat se podle mě má jinde než na půdě Sněmovny,“ uvedl.

Další zástupci vládní koalice hovoří o „absurditě, ztraceném času či čisté exhibici“ i o tom, že koalice ukázala, že má důvěru, už minulý týden při úspěšném hlasování o konsolidačním balíčku.

Ačkoliv zástupci koalice považují krok ANO za legitimní, předpokládá se, že s největší pravděpodobností opozice Fialův kabinet nesvrhne, protože na to nemá dostatek hlasů.

K vyslovení nedůvěry je potřeba 101 z celkových 200 hlasů. Koalice má v dolní komoře parlamentu většinu 108 hlasů, opozice má celkem 91 hlasů (ANO 71, SPD 20). Nezařazeným poslancem je pak bývalý člen klubu ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Kabinet čelí pokusu o vyslovení nedůvěry v tomto volebním období již potřetí. Poprvé se tak stalo vloni v září, kdy důvodem byly podle opozice kauzy vládního hnutí STAN či energetická krize.

Druhý pokus přišel letos v lednu, tehdy byl vládě vyčítán kromě zmíněné energetiky například nedostatek léků.

Havlíček: Ať dělá Rakušan jiného ministra

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám