Hlavní obsah

Okamura vyzval Babiše ke spolupráci: Zahoďme osobní antipatie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura v úterý během mimořádné schůze k vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS) vyzval šéfa ANO Andreje Babiše ke spolupráci na výměně současného kabinetu. Postěžoval si také, že ANO se chová jako solitér.

Tomio Okamura vyzývá Andreje Babiše a ANO ke spolupráci s SPD.Video: psp.cz

 
Článek

Schůze byla svolána na popud hnutí ANO, ačkoliv SPD s počínáním vlády také nesouhlasí a podle úterního Okamurova vyjádření požaduje předčasné volby. Pro svolání schůze je potřeba padesát podpisů poslanců, SPD s dvaceti zákonodárci tak samo učinit nemůže.

„Nenechali jste nás, vážení kolegové, připodepsat. Je škoda, že hnutí ANO není v přístupu k této vládě jednotné s druhou opoziční stranou SPD. Zoufalí občané, zoufalí živnostníci a firmy od nás čekají, že aspoň tady odhodíme stranické barvy a budeme tuhle zemi chvíli hájit společně. Nikoho jiného zde v parlamentu nemají,“ postěžoval si na plénu Sněmovny směrem k lavicím ANO Okamura.

Okamura proto vyzval předsedu ANO Babiše k užší spolupráci na výměně Fialovy vlády, aby opozice mohla, byť nemá dostatek hlasů pro svržení vlády, alespoň ukázat, že „v odporu k jejich zločinům jsme jednotní“.

Váš šéf zdražil lidem všechno včetně párků, je to parazit demokracie, pustil se do ANO Síkela

Domácí

„Teď není čas politikařit a hrát si na svém písečku, je potřeba abychom nyní tahali za jeden provaz s cílem ukončení Fialovy vlády v zájmu většiny občanů. Nechápu, proč vy v hnutí ANO stále odmítáte v tomto spolupráci, proč jste solitéři. Myslíte, pane Babiši, že ANO samo svrhne vládu? Uvidíte, že ne, přehlasují nás. Sami nemáte šanci. Fialova vláda se drží jako klíšťata. Pojďme spolupracovat, naši voliči to od nás očekávají. Zahoďme naše osobní antipatie. Přestože se lišíme v řadě zásadních politických bodů, na prvním místě jsou občané,“ apeloval na souputníky v opozici Okamura.

Babiš: Do koalice s SPD nikdy

Zda Okamurova výzva bude vyslyšena, není jasné. Vztahy mezi oběma muži totiž nejsou zrovna idylické. Svůj pohled na SPD a Okamuru přiblížil Babiš již v lednu během předvolebního prezidentského duelu ve studiu Novinek, když hnutí vzkázal, že „nikdy nebude koaliční partner ANO“. Zároveň s neskrývaným despektem utrousil, že si neumí představit, že by SPD uspělo ve volbách natolik, aby coby prezident jmenoval Okamuru premiérem.

Hnutí SPD následně v druhém kole prezidentských voleb Babiše nepodpořilo. V prvním mělo svého stranického kandidáta Jaroslava Baštu.

Babiš v duelu Novinek vzkázal SPD, že nikdy nebude ve vládě.Video: Novinky

Kritika vlády ve Sněmovně

Opozice vládě v úterý vyčetla, že svým počínáním „ničí zemi“ a není podle ní kompetentní a schopná řídit Česko. „Kdybyste byl trenérem, tak by vás vedení klubu vyměnilo za to, co předvádíte. Vaše skóre fakt není dobré, je úplně katastrofální,“ prohlásil například na adresu kabinetu Babiš. Okamura zase na plénu například vládu obvinil z „vlastizrádného jednání, které nás stojí stamiliardy a nahrává zájmům cizích mocností“, či z toho, že se k moci dostala podvodem.

Vládní koalice má v dolní komoře parlamentu pohodlnou většinu 108 hlasů, pro vyslovení nedůvěry je potřeba 101 hlasů. Opozice má dohromady 91 hlasů (ANO 71, SPD 20). Nezařazeným poslancem je pak bývalý člen klubu ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Kabinet čelí pokusu o vyslovení nedůvěry v tomto volebním období již potřetí. Poprvé se tak stalo vloni v září, kdy důvodem byly podle opozice kauzy vládního hnutí STAN či energetická krize.

Druhý pokus přišel letos v lednu, tehdy byl vládě vyčítán kromě zmíněné energetiky například nedostatek léků.

Havlíček: Vládě nepřejeme nic špatného

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám