Hlavní obsah

Babišovi se nepodařilo sehnat podporu pro rozpočet. Jednání přerušeno

Novinky, Jan Menšík, Dominika Jeřábková, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vládě premiéra Andreje Babiše se ani přes řadu jednání nepodařilo dojednat pro rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard korun. Komunisté, kteří zatím vždy vládu podrželi, nyní trvají na snížení rozpočtu resortu obrany o 10 miliard korun, Babiš to odmítá. Poslanci tak po celodenním projednávání, kdy celé odpoledne bylo ve znamení pauz poslaneckých klubů vládních stran, jednání přerušili. K novele klíčového zákona se vrátí v pátek ráno. Jednání jsme sledovali on-line.

Babiš: Odejděte ze sálu a nechte nás ten rozpočet schválitVideo: ČTK

 
Článek

18:25 - Vážení čtenáři, děkujeme za Vaši přízeň. On-line přenos z jednání Poslanecké sněmovny k návrhu státního rozpočtu pro rok 2021 končí.

18:19 - Poslanci si na základě dohody z grémia odhlasovali přerušení projednávání novely státního rozpočtu do pátečních devíti hodin ráno.

Skončilo zároveň středeční jednání Sněmovny. Zákonodárci budou se znovu sejdou ve čtvrtek ráno v rámci interpelací.

18:16 - Poslanci začínají po několika hodinách opět jednat.

17:39 - Místopředseda Sněmovny a šéf komunistů Vojtěch Filip svolal předsedy stran na jednání politického grémia. Cílem je dohodnout se na dalším postupu, aby se jednání dále nenatahovalo pomocí přestávek. „Určitě to méně než čtvrt hodiny nebude trvat,” uvedl na dotazy přítomných poslanců Filip.

17:04 - Pauzu na 30 minut si opět vzala ČSSD.

16:34 - Některým poslancům se zdržovací taktika vládních stran a snaha vyjednat na poslední chvíli podporu pro rozpočet přestává líbit.

„Všichni víme, proč se berou přestávky klubů, je to neschopnost koalice se dohodnout. Nemohla by se vládní koalice domluvit předem a přestat nás tu zdržovat,” pronesl poslanec ODS Jan Skopeček.

Miroslav Kalousek (TOP 09) zase varoval vládní strany, že pokud takto budou postupovat dál, projednávání rozpočtu by mohla zablokovat opozice. „Chápu, že situace není jednoduchá. Myslím, že jste na to měli celou noc, nenapínejte tu trpělivost příliš, protože jestli to uděláte ještě jednou, tak bychom vám to mohli jako opoziční strany vypřestávkovat až do půlnoci,” předestřel.

16:30  - O další pauzu, tentokrát půlhodinovou, si řekli komunisté. Jednání tedy bude pokračovat až v 17 hodin.

15:31 - Jednání o rozpočtu na rok 2021 nebude pokračovat ani po skončení hodinové přestávky na jednání klubu ANO. Nyní si pauzu do 16:30 vyžádala koaliční ČSSD.

15:07 - Klub KSČM má průběžné informace, že návrh na přesun 10 mld. z rozpočtu obrany do rezervy šanci na přijetí má, řekl poslanec Jiří Dolejš. Pro by mohla být SPD, míní.

Z PES je kočkopes. Někam zavřít by se měla vláda, ne restaurace, zní z opozice

Domácí

15:03 - Premiér Andrej Babiš a šéfka státní kasy Alena Schillerová znovu jednali s poslanci KSČM, o kterou se Babišova vláda opírá a jejichž podporu premiér potřebuje pro schválení rozpočtu pro rok 2021. Komunisté si nicméně i po dalším jednání podle místopředsedkyně strany Hany Aulické Jirovcové dále stojí za požadavkem na snížení rozpočtu resortu obrany o deset miliard.

Babiš následně podle informací ČTK navštívil také klub koaliční ČSSD.

14:30 - Skončila polední pauza.

14:30 - Skončila polední pauza.

Slovo si hned vzal šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který požádal o hodinovou přestávku kvůli jednání svého klubu. Poslanci se tak opět sejdou v 15:30.

12:45 - Schůze byla přerušena. Pokračovat bude ve 14:30.  

12:42 - „Místo toho, abyste hledal řešení v přepracování rozpočtu, tak jste čekal, že to nějak dopadne. Jenže to vypadá, že jste se zmýlil,“ přidal se s kritikou i lidovec Jan Bartošek.

12:39 - „Škrtněte peníze proimigračním neziskovkám. To neumíte, tak nás žádáte, ať při hlasování odejdeme ze sálu. Tak to teda ne. My se chceme bavit o pozměňovacích návrzích, ale vy jste prostě úplně zaseklej,“ prohlásil předseda SPD Tomio Okamura.

12:34 - Premiérova žádost zvedla z sněmovní lavice hned několik opozičních poslanců. „Rozpočet předělejte tak, že budete počítat s koronavirovou krizí. Pak přijďte a bavte se s opozicí,“ prohlásil například Pirát Mikuláš Ferjenčík.

12:51 - „Já si myslím, že pokud chcete něco udělat pro občany této země a pokud nechcete ohrozit jejich životy a nechcete ohrozit zvládání pandemie naším státem, tak vás chci požádat a poprosit, pana Bartoše, pana Jurečku, pana Fialu, pana Okamuru, paní Adamovou Pekarovou, pana Filipa, pana Klause, odejděte ze sálu a nechte nás ten rozpočet schválit,“ řekl Babiš doslova při projevu ve Sněmovně.

„Když odejdete ze sálu, tak to bude konstruktivní krok z vaší strany, krok, který odblokuje situaci,” dodal.

12:39 -  Babiš v proslovu navíc také požádal lídry opozice, aby jejich poslanci opustili při hlasování o rozpočtu sál a umožnili tím jeho schválení. Byl by to podle něj konstruktivní krok.

12:21 - Ve Sněmovně vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO). „V tuto chvíli nemáme podporu pro rozpočet. Proč? Jsme menšinová vláda tolerovaná KSČM. A ta přichází s návrhem, který se nám ale nelíbí,“ přiznal krátce před hlasováním premiér.

Živě: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

11:56 - Na plénu vystoupil i Václav Klaus (Trikolóra). „Rozpočet podporuje rozdělení české společnosti. Ta se v posledních letech čím dál výrazněji dělí na lidi, kteří stát živí a kteří jsou živeni. Během této vlády se to akcelerovalo a tento rozpočet to ještě prohlubuje. Trikolóra tento návrh nepodpoří,“ uvedl Klaus.

Komunisté bez škrtů výdajů na obranu rozpočet nepodpoří

Domácí

11:38 - „Vláda sestavila rozpočet na rok 2021 s dluhem 320 miliard a na další tři roky naplánovala dluh 820 miliard! Je to nepřijatelné, to nemůžeme podpořit,“ napsal mezitím na Twitter předseda občanských demokratů Petr Fiala.

11:20 -  Lidovecký poslanec Jan Bartošek prohlásil o rozpočtu, že je mrtvý a neodráží skutečnost. „Rozpočet je sestaven tak, jako kdyby vláda nechtěla ani v příštím roce pokračovat. Vláda se tři měsíce handrkuje s komunistickou stranou, za celou dobu ale neudělala nic pro to, aby udržela stabilitu v zemi. Je to špatná vláda a tato země potřebuje změnu a vládu, která vrátí lidem důvěru,“ uvedl zákonodárce.

10:45 - Rozpočet nepodpoří ani Piráti. I jejich poslanec Mikuláš Ferjenčík zkritizoval, že návrh nepočítá s daňovým balíčkem.

10:38 - Šéf klubu STAN Vít Rakušan zkritizoval, že návrh rozpočtu nepočítá s daňovým balíčkem, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy. „V této chvíli netušíme, jak bude vypadat jeho příjmová stránka. To musí v logice rozpočtu ovlivnit i stránku výdajovou. Rozpočet také nemá vizi, měl by nabízet cestu do budoucnosti,“ prohlásil na plénu.

Kdo bude očkovat? Kde se bude očkovat? STAN tepe Babišovu vládu

Koronavirus

Varoval ale také předtím, že vláda zadlužuje nás, naše děti a nejspíš i naše vnoučata. „A nezajímá se o to, kdo ty dluhy bude splácet,“ řekl.

10:25 - Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová podotkla, že rozpočet byl sestavován ve chvíli, kdy se nepočítalo s dopady druhé vlny koronaviru. Zároveň také upozornila na chybějícího premiéra Andreje Babiše (ANO). „Vláda se svým způsob rozpadla a jede na setrvačnost, to však neznamená, že bychom se neměli rozpočtem zabývat,“ prohlásila v rozpravě.

„Podle vládních plánů má cesta k vyrovnaným rozpočtům trvat 12 až 14 let, což je nepřijatelné, jelikož ČR v roce 2030, tedy za 9 let, čeká demografický propad. Němci plánují v dalších letech osmkrát menší deficit v mnohonásobně větší zemi,“ doplnila.

Babiš u Filipa opět nepochodil

Domácí

10:08 - Slova se ujal šéf ODS Petr Fiala, rozčiloval se, že rozpočet podle něj neodráží skutečné zájmy ekonomiky „Je potřeba lidem říkat pravdu. Tři sta dvacet miliard není jenom deficit rozpočtu, ale hlavně dluh občanů České republiky. Je to asi 32 tisíc korun ročně na každého včetně nejmenších dětí. Rozpočet už ani nepředstírá udržitelnost veřejných financí,“ prohlásil na plénu. Poslance zároveň vyzval, aby tedy podpořili alespoň některé pozměňovací návrhy ODS. „Měli bychom spořit na provozu státu,“ uvedl.

9:49 - Podle šéfa SPD Tomia Okamury vytvořil kabinet rozpočet, který nahrává „imigračním politickým neziskovkám a solárním baronům“. „Takový rozpočet poslanci SPD nepodpoří,“ řekl směrem k vládním lavicím.

9:35 - U řečnického pultíku dále vystoupil šéf KSČM Vojtěch Filip. „Ti, co před únorem 2020 říkali, že by chtěli méně státu, otočili. Nyní chtějí, aby jim stát pomohl. Taková je realita letošního roku. Lidé nechtěli svůj postoj měnit, dokud na ně krize nedolehla,“ prohlásil komunista.

Pokud jde o podporu rozpočtu, zopakoval dřívější požadavek KSČM na to, aby bylo do státní rozpočtové rezervy přesunuto deset miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany. „Dobrý hospodář vždy utváří rezervy. Budeme trvat na tom, aby byly naše pozměňovací návrhy schváleny,“ doplnil Filip.

Obrana na poslední chvíli vyčerpá svůj rozpočet

Domácí

9:17 - Slovo si vzala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), aby poslancům představila podobu návrhu státního rozpočtu ve třetím čtení, který vláda navrhla se schodkem 320 miliard korun. „Jde o pokrizový rozpočet. Za cenu vyššího zadlužení navyšuje výdaje na sociální zabezpečení, vědu a výzkum, školství nebo investice do fyzické infrastruktury,“ řekla na plénu.

9:00 - Vítáme vás u on-line reportáže. Začala schůze Poslanecké sněmovny.

Poslanci navíc ve druhém čtení navrhli přesuny uvnitř rozpočtu v celkovém objemu zhruba 279 miliard korun. Chtějí přidávat peníze na sociální služby, školy nebo třeba na kulturu. Peníze chtějí brát například z odvodů do EU, z podpory agropotravinářského komplexu, z dotací na obnovitelné zdroje nebo z peněz na obsluhu státního dluhu.

Poslanci navrhli přesuny uvnitř rozpočtu za zhruba 279 miliard

Domácí

Zatím také není jasné, zda Sněmovna rozpočet schválí. Opoziční strany se ve středu vyjádřily, že návrh zamítnou. Mimo jiné se jim nelíbí právě to, že návrh nepočítá s daňovým balíčkem, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy, která má být nahrazena sazbami daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 a 23 procent.

A komunisté, kteří menšinovou vládu podporují, zřejmě rozpočet také nepodpoří.

KSČM rozpočet nepodpoří a ze sálu neodejde, řekl Filip

Domácí

Výběr článků

Načítám