Hlavní obsah

Z PES je kočkopes. Někam zavřít by se měla vláda, ne restaurace, zní z opozice

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí vláda rozhodla o kratší otevírací době pro restaurace, a to navzdory dříve představenému protiepidemickému systému PES – zatímco na čtvrtém stupni mají mít zavřeno, na třetím mohly otevřít do 22 hodin. Nově to ale bude jen do 20:00 hodin. Podle opozice tak kabinet udělal z PSA spíše „kočkoPSA”, když se rozhodl zavést v rámci PES stupeň 3 a půl. Zavřít by se tak měla podle ní spíše někam vláda, nikoli restaurace.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Předsedové opozičních stran (zleva) Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

„Poslední dny to u nás vypadá tak, že vláda otevře obchody a restaurace, a pak se diví, že do nich lidé chodí. Tak všechny v přímém přenosu seřve, že nesedí doma, a začne svévolně omezovat otevírací dobu,” stojí na oficiálním Twitteru ODS.

Podle poslance občanských demokratů Jana Skopečka je pondělní opatření novou ranou pro majitele restaurací.

Jeden PES nestačí. Stát bude počítat dva

Domácí

„Zavřít by se někam měla vláda, a ne restaurace. Svým chaotickým rozhodováním dostává do neřešitelné situace celé skupiny obyvatel. I majitelé restaurací jsou jen lidé, potřebují se živit a trochu fungovat,” napsal na sociální síť.

Vláda zavedla stupeň 3,5 

Podle šéfa klubu STAN Víta Rakušana vláda zpřísněním ukázala, že se nedrží vlastního systému. „Je navíc obrovský alibismus svádět nová opatření na to, že lidé teď něco nedodržovali. Případné dopady rozvolňování uvidíme za týden až deset dnů. Spíše se tak ukazuje, že vláda byla ve svých prvních opatřeních asi ukvapená a hned to bere zpět. Systém PES se tak rozpadá pod rukama,” sdělil Novinkám.

Nová pravidla, která neodpovídají ani jednomu ze stupňů v systému PES, zkritizoval i Pirát Mikuláš Ferenčík.

Do čtvrtého stupně se Česko nevrací

Domácí

„Místo aby vláda upravila pravidla PSA pro stupně 3 a 4, aby čtyřka nebyla likvidační pro maloobchod a trojka příliš volná, rozhodli se zavést stupeň 3,5, ve kterém už se nemá šanci zorientovat se nikdo.”

Vlastimil Válek (TOP 09) se do vlády pustil zase s tím, že je z PSA kočkoPES. „Hospodští to mají asi jako trest, že nedokázali uhlídat hosty,” napsal na sociální síť.

Restaurace musí zavřít už ve 20 hodin

Domácí

Podle poslance Dominika Feriho (TOP 09) zase ministři podrazili provozovatele i jejich zaměstnance.

Šéfovi lidovců Marianu Jurečkovi zase vadí, že vláda funguje na principu pokus-omyl. „Otevře restaurace a obchody a diví se, že do nich lidé chodí! Premiér jim ve svém pravidelném hlášení vynadá a doufá, že se situace zklidní. Klíčem k úspěchu je testování a plán očkování! Vláda v tomto ale zatím selhává na plné čáře,” napsal na Twitter.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury nové vládní restrikce mohou být naprostou sociální a ekonomickou katastrofou. „Mohou zničit malé podnikatele a poškodit jejich zaměstnance. V ohrožení se ocitá svoboda podnikání, svoboda projevu a také řádné hospodaření země,” napsal Novinkám v SMS.

Reakci KSČM Novinky shánějí.

Výběr článků

Načítám