Hlavní obsah

Odstartovalo vybíjení kachen na Hradecku

Od sobotních brzkých ranních hodin zasahují hasiči spolu s veterináři v komerčním chovu kachen v Dobřenicích na Královéhradecku. Utratí 23 tisíc kachen, zlikvidovat se musí i vejce.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje, Bez zdroje

Hasiči pomáhají s likvidací chovu kachen na Hradecku. Vyskytla se tu ptačí chřipka.

Článek

„Postavili jsme na místě zázemí pro vystrojení do nebezpečné zóny s výskytem nákazy a dekontaminační linku pro techniku i zasahující,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. Vybíjení kachen začalo v sobotu kolem půl deváté ráno.

„Na likvidaci chovu, který je v osmi z 11 hal farmy, se podílí přibližně 50 profesionálních hasičů, zasahují v ochranných prostředcích. Na místě jsou také veterináři,“ poznamenala Götzová.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje, Bez zdroje

Likvidace chovu kachen na Hradecku

„Hasiči budou celý den zajišťovat vynášení drůbeže a její ukládání do kontejnerů s oxidem uhličitým a dále také dekontaminaci a dezinfekci osob a techniky. To vše v součinnosti s veterináři a místními zaměstnanci. Protože se jedná o typ ptačí chřipky H5N1, který je přenosný na člověka, budou muset všichni zasahující využívat osobní ochranné prostředky, aby nedošlo k přenosu nákazy,“ doplnila Götzová. Nasazeno je podle jejích slov na 50 profesionálních hasičů a práce by měly být ještě během soboty ukončeny.

Naposledy řešili hasiči v Královéhradeckém kraji sérii zásahů při utrácení chovů s prokázanou ptačí chřipkou před dvěma lety, v průběhu března a dubna 2021. Tehdy se na Královéhradecku objevilo hned několik ohnisek nákazy, v devíti případech byly zasaženy velkochovy a při jejich likvidaci si veterináři vyžádali součinnost s hasiči. Největší nasazení sil a prostředků bylo při utracení chovu více než 170 tisíc nosnic v Kosičkách. Během třídenního zásahu bylo nasazeno na 50 jednotek požární ochrany.

Ředitel Státní veterinární správy: Ptačí chřipka se bude šířit dál

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám