Hlavní obsah

Obrana chce dobrovolné odvody

České ministerstvo obrany po ruské anexi Krymu v roce 2014 uvažovalo, že obnoví, když už ne povinnou vojenskou službu, tak alespoň odvody civilního obyvatelstva už v mírovém stavu. Ale tehdy narazilo na odpor mnoha politiků. Nyní se z toho poučilo a kvůli ruské válce na Ukrajině navrhlo změnu branného zákona, který počítá alespoň s odvody dobrovolníků. To už spory nebudí, ale je otázka, kolik lidí se přihlásí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„S ohledem na možnosti státu v době míru jsme vymysleli institut postavený na dobrovolnosti pro ty občany, kteří jsou ochotni v době krize bránit svou vlast,“ řekl Právu právník ministerstva obrany Zoran Nerandžič. Ten připravoval balíček legislativních změn, které má brzy projednat vláda a ve zrychleném čtení poté i parlament.

Od roku 2004, kdy skončila povinná vojenská služba a Česko má profesionální armádu, může vláda vyhlásit odvody obyvatelstva jen v době, kdy parlament vyhlásí stav ohrožení nebo války. To je podle ministerstva obrany ale pozdě, protože administrativní proces přeměny občanů na vojáky je zdlouhavý.

Nejdřív parlament musí odsouhlasit stav ohrožení státu. Pak vláda může vyhlásit odvody a krajská vojenská velitelství začnou rozesílat dotazníky občanům, kteří podle Ústavy podléhají branné povinnosti, tedy mužům a ženám mezi 18 a 60 roky.

Obrana chce údaje o brancích i v míru

Domácí

Na výcvik až v krizi

Oslovení pak mají 30 dní na vyplnění. Teprve pak mohou být pozváni k odvodu a zdravotní prohlídce. Pokud je občan odveden, tak ho může armáda povolat k základnímu výcviku. „Než z občana uděláme vojáka pro potřeby doplnění branných sil, tak to všechno bude trvat skoro rok,“ řekl Právu mluvčí obrany David Jareš.

Vytvořením skupiny tzv. dobrovolně předurčených by armáda měla další skupinu obyvatel, kterou by mohla v případě ohrožení relativně rychle povolat do vojenské služby. Nyní má k dispozici 27 tisíc profesionálních vojáků a také okolo čtyř tisíc aktivních záložáků. „Dobrovolníci by částečně pokryli prvotní potřebu armády, než by se rozjely odvody a než by občané začali nastupovat do mimořádné služby,“ poznamenal mluvčí.

Anketa

Přihlásili byste se v případě ohrožení republiky dobrovolně k odvodu do armády?
Ano
26,6 %
Ne
73,4 %
Celkem hlasovalo 17635 čtenářů.

Dobrovolně předurčení v době míru projdou pouze odvodem a zdravotní prohlídkou. Pět let budou moci být v případě krize povoláni, aby prodělali základní výcvik. O povolání dobrovolníků na cvičení by při zhoršující se bezpečnostní si­tuaci rozhodovala vláda a Sněmovna by mohla její opatření zrušit.

Databáze do 45 let podle registrů

Obrana se bude snažit lidi ke vstupu mezi dobrovolníky motivovat. „Můžeme jim např. poskytnout určitou péči nebo je podporovat v civilní kvalifikaci, která je využitelná pro potřeby obranných sil, typicky může jít o řidiče náklaďáků,“ poznamenal Nerandžič.

Dalším krokem, kterým chce obrana urychlit případný odvod občanů ve válečné krizi, je využívání dostupných údajů o občanech s brannou povinností vhodných pro potřeby armády.

Původně ministerstvo uvažovalo o vybudování vlastního registru branců. Během připomínkového řízení ale od toho ustoupilo.

„Ukázalo se to jako zbytečné, protože dostačující pro naše potřeby bude využívat údajů ze základních registrů,“ řekl Jareš. Dodal, že ministerstvo obrany si po schválení balíčku branných zákonů parlamentem zaregistruje u ministerstva vnitra příslušné agendy a nahlásí, jaké údaje bude chtít využívat.

Lotyšsko plánuje obnovit povinnou vojenskou službu

Evropa

Konkrétně má zájem o registr řidičů, držitelů zbrojních průkazů nebo o registr pracovníků v letectví.

„Jde nám hlavně o řidiče, zdravotníky, letce i letecký personál, ajťáky nebo automechaniky. Jde o profese, které jsou v armádě nedostatkové,“ uvedl mluvčí. „Umožní nám to dopředu si vytipovat občany, kteří by byli cíleně povoláni za stavu ohrožení nebo ve válečném stavu, a zjednoduší to a zkrátí administrativu při odvodovém řízení,“ doplnil.

Sbírání dat o občanech nebude tajné. Každý občan se jednou za rok dozví, že se o něj ministerstvo obrany zajímalo. Je to jako u každého jiného úřadu, který využívá pro své agendy údaje o občanovi.

Obrana chce shromažďovat data hlavně o občanech mezi 18. a 45. rokem věku. „Občan je z hlediska svých fyzických dispozic nejvhodnější pro vojenský výcvik do 45 let, a má proto smysl o něm shromažďovat podrobnější údaje pro účely povolání v případě ohrožení státu,“ uvedl Jareš.

Jaké jsou krizové stavy

Stav nebezpečí

Může vyhlásit hejtman kraje nebo primátor Prahy v případě živelní pohromy, ekologické nebo průmyslové havárie.

Nouzový stav

Vyhlašuje vláda v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, pokud jsou značného rozsahu a překročí hranice krajů.

Stav ohrožení státu

Vyhlašuje parlament (musí souhlasit nadpoloviční většina všech poslanců i senátorů) v případě, kdy je bezprostředně ohrožena svrchovanost státu nebo územní celistvost státu anebo jeho demokratické základy. Vláda může vyhlásit odvody civilního obyvatelstva, případně mobilizaci.

Válečný stav

Jedná se o nejzávažnější stav. Vyhlašuje ho parlament v situaci, kdy je ČR napadena nebo je-li třeba plnit mezinárodní smluvní závazky o společné obraně proti napadení.

Češi by měli zvýšit počet záložáků, navrhuje generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám