Hlavní obsah

Očividně zaskočený šéf ÚS Baxa: Nevzpomínám si, že bych soudil emigranty, snad jeden případ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový předseda Ústavního soudu Josef Baxa připustil na dotaz Novinek, že měl možná podobný případ jako kritizovaný nominant na ústavního soudce Robert Fremr. Tomu senátoři v posledních dnech vyčetli, že nemluvil před Senátem pravdu, když tvrdil, že nikoho za totality neodsoudil z politických důvodů. V době mezi lety 1983 a 1985 podle nich odsoudil přes 100 lidí za emigraci.

Josef Baxa odpovídá na dotaz, zda soudil v minulosti emigrantyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Tyhle věci, asi soud od soudu. V 80. letech jsem byl soudcem, to to ale zpravidla soudili soudní funkcionáři. Tu a tam se stávalo, že to dostali na stůl i řadoví soudci,“ reagoval na dotaz Novinek, zda jako trestní soudce měl podobný případ na stole jako Fremr, viditelně zaskočený a nervózní Baxa.

A doplnil: „Nevzpomínám si, možná jsem soudil jeden případ, ale nemám tak dobrou paměť, abych si v těch mnoha tisících případů, které jsem rozhodoval, pamatoval na všechny.“

Fremra zkritizovali v minulých dnech senátoři Marek Hilšer a Hana Marvanová za to, že nemluvil v Senátu pravdu, když tvrdil, že za totality neodsoudil z politických důvodů. „V době mezi lety 1983-85 podle nich odsoudil přes 100 lidí za emigraci,“ napsal senátor Marek Hilšer na Twitter. Spolu s Marvanovou kvůli tomu Pavlovi zaslali také dopis.

Prezident Petr Pavel tak v reakci na „nové informace“, jak uvedl v pondělí, posoudí znovu ještě to, zda ho jmenuje na ústavního soudce, i přesto, že to již schválil Senát.

„Chci si prostudovat, jaké informace se objevily v poslední době. A teprve na základě posouzení staronových faktů chci udělat závěr a přijmout rozhodnutí,“ oznámil.

Pavel Fremra navrhl na ústavního soudce a minulý týden jej Senát v tajném hlasování schválil. Jmenován ještě nebyl a podle názoru ústavních právníků ani být nemusí, přestože to horní komora odsouhlasila.

Senátorům musel Fremr vysvětlovat své dřívější působení v roli soudce v tzv. kauze Olšany, v níž v roce 1988 odsoudil ve zmanipulovaném procesu mladíky za poškození hrobu sovětských vojáků.

Pavel si jmenování Fremra ještě rozmyslí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám