Hlavní obsah

Pavel si jmenování Fremra ještě rozmyslí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel si jmenování ústavního soudce Roberta Fremra ještě rozmyslí. Novinářům to řekl v pondělí při návštěvě Ústavního soudu v Brně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Pavel uvedl, že Ústavní soud je vnímán jako důvěryhodná instituce. „Vzhledem k tomu, jaké kvality přináší (nový předseda ÚS) doktor Josef Baxa, tak věřím, že v tom bude pokračovat,“ prohlásil prezident.

Následně se vyjádřil ke kandidátovi na post ústavního soudce Roberta Fremra, jehož nominaci minulý týden schválil Senát s tím, že ho navzdory souhlasu horní komory zatím nebude jmenovat ústavním soudcem. Nejdříve si chce prostudovat nové informace o Fremrově působení v trestní justici před listopadem 1989 a konzultovat je. Jak dlouho to bude trvat, neupřesnil.

Nechce to lámat přes koleno

„V okamžiku, kdy nebudou žádné další nové informace, přijmu rozhodnutí,“ řekl Pavel.

Fremr nám neříkal pravdu, napsali senátoři Pavlovi

Domácí

Nové informace přinesli senátoři Marek Hilšer a Hana Marvanová, kteří prezidentovi napsali, že přítomnost Roberta Fremra na Ústavním soudu je nevhodná kvůli tomu, že za minulého režimu mezi lety 1983 a 1985 soudil případy více než stovky emigrantů, kteří pak přicházeli o majetek a jejich rodiny čelily perzekucím.

Anketa

Měl by prezident podle vás jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?
Ano
12 %
Ne
88 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4039 čtenářů.

„V reakci na poslední diskuse ohledně nominace a schválení doktora Fremra za ústavního soudce k tomu přistupuji se stejnou vážností. A pokud jsem řekl v Senátu, že nemám žádné informace, které by mě vedly k tomu, abych stáhnul nominaci, tak ta situace platí,“ zdůraznil.

Připustil ale, že se objevily nové informace, a tak nechce „lámat situaci přes koleno“.

„Chci si prostudovat, jaké informace se objevily v poslední době. A chci dát prostor senátorům, kteří mi zaslali dopis. A teprve na základě posouzení staronových faktů chci udělat závěr a přijmout rozhodnutí,“ oznámil.

Později v Brně při návštěvě Nejvyššího soudu řekl, že se nechce vyjadřovat k jednotlivým případům, ale že o odsouzeních za emigraci od víkendu slyšel.

„Je potřeba vidět, že v době, o které se bavíme, tady byl právní řád, podle kterého bylo opuštění republiky trestným činem. Posuzován byl shodně všemi soudci, kteří soudili trestní právo. Měli bychom to vidět v tomto kontextu. Nechci se ale bavit o jednotlivých případech. S nimi seznámen nejsem,“ prohlásil.

Kauza Olšanské hřbitovy

Pavel Fremra navrhl na ústavního soudce a minulý týden jej Senát v tajném hlasování schválil. Jmenován ještě nebyl a podle názoru ústavních právníků ani být nemusí, přestože to horní komora odsouhlasila.

Senátorům musel Fremr vysvětlovat své dřívější působení v roli soudce v tzv. kauze Olšany, v níž v roce 1988 odsoudil ve zmanipulovaném procesu mladíky za poškození hrobu sovětských vojáků.

Jako „ideového vůdce“ skupiny odsoudil i Alexandra Ereta, na němž přiznání vynutila StB. Ten přitom na hřbitově vůbec nebyl a u soudu to pak i říkal s odkazem na vynucené přiznání. Fremr řekl, že o zapojení StB do kauzy nevěděl a je to pro něj novinka. Uznal, že řada důkazu byla pořízena protiprávně a soudci je správně neměli v líčení použít.

Prezident Fremra jmenovat nemusí, tvrdí ústavní právník

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám