Hlavní obsah

Nemocnice stále čelí kyberútokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet kybernetických útoků na zdravotnická zařízení je podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) za letošek meziročně zhruba stejný. NÚKIB jich letos zaznamenal „nižší desítky“, loni jich bylo 26. Uvedla to Tereza Navrátilová z oddělení komunikace úřadu.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Kybernetické útoky na zdravotnická zařízení NÚKIB podle ní eviduje pravidelně v každém měsíci. „Převažovaly významné a méně významné incidenty. Jako velmi významný byl klasifikován v tomto roce dosud pouze jeden incident. Šlo o různé techniky napříč celým známým spektrem. Jako nejčastější pak lze říci, že byly útoky na dostupnost,“ uvedla Navrátilová. Doplnila, že souhrnné statistiky NÚKIB vydá až po skončení roku 2022.

Ředitel NÚKIB Lukáš Kintr nedávno uvedl, že zdravotnictví je v posledních třech letech jedním z nejčastějších cílů kybernetických útoků.

Zmínil například kybernetický útok na Fakultní nemocnici Brno z roku 2020, cílem útoku se ale staly také Psychiatrická nemocnice v Kosmonosech nebo benešovská nemocnice.

NÚKIB pořádal cvičení

NÚKIB minulý týden pro zdravotnická zařízení v Brně pořádal cvičení Health Czech, na kterém zástupci nemocnic řešili fiktivní napadení zdravotnického zařízení hackery. Scénářem byl nenadálý výpadek systému.

Trestných činů v kyberprostoru dramaticky přibylo, hlásí policie

Bezpečnost

Tým z každého zařízení měl pět až šest členů, skládal se z odborníků například na kybernetickou bezpečnost, komunikaci či na lékařskou péči. „Cílem cvičení bylo připravit účastníky na to, jak by měli být schopni zvládat a čelit kybernetickým útokům v reálném světě v případě, že by se cílem takového útoky stali. Jak by měli reagovat, kdo by se na řešení toho incidentu měl podílet,“ uvedl ředitel Kintr.

Cvičení se účastnilo 15 zařízení, která neměla možnost účastnit se předchozího ročníku. Šlo o nemocnice, které spadají pod působnost zákona o kybernetické bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám