Hlavní obsah

Nechtěli jsme bezvládí, říká šéf Rady České televize Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karel Novák je předsedou Rady České televize od prosince loňského roku. S Právem mluvil o středeční volbě nového generálního ředitele, ve které šéf brněnského studia ČT Jan Souček překvapivě porazil dosavadního šéfa Petra Dvořáka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Novák při volbě nového generálního ředitele

Článek

Proč podle vás zvítězil Jan Souček?

Jistou roli hrála určitě matematika. U Jana Součka byl vidět progres v počtu hlasů potřebných pro zvolení. Petr Dvořák měl ve druhém kole hlasů šest. Samozřejmě Petr Dvořák je, opět zdůrazňuji z mého pohledu, skvělý manažer, ale ze šesti hlasů deset prostě neuděláte (pro zvolení je třeba podle zákona deseti hlasů – pozn. red.).

Kromě toho je Jan Souček zevnitř České televize. Zná to prostředí, což mohlo hrát při výběru také roli. Jeho projekt a vystoupení před radními bylo z mého pohledu perfektně zvládnuté. Myslím si, že bude výborným generálním ředitelem. Tolik můj pohled. Kolegové by vám třeba řekli něco jiného, ale podle mě bude Jan Souček dobrý nástupce.

Co rozhodlo, že v čele veřejnoprávní televize nezůstal stávající dlouholetý ředitel Petr Dvořák?

Kromě kvalit Jana Součka volbu rozhodlo mimo jiné i to, že jsme nechtěli nechat v televizi půl až tři čtvrtě roku bezvládí. Jestliže bychom nezvolili teď v patnáctičlenné radě, tak po odchodu tří členů na konci června bychom nezvolili už vůbec. Aby se ve dvanáctičlenné radě shodlo na konkrétním jménu deset lidí, je téměř nemožné.

Českou televizi nově povede Jan Souček

Domácí

A než by Senát dovolil dalších šest radních, tak jsme někdy na konci roku (tzv. malá televizní novela o volbě radních, které nově bude vybírat i Senát, vstupuje v platnost až 1. října – pozn. red.). Pak vypíšete výběrové řízení a teprve v únoru březnu můžete volit. Proto nakonec zvítězila varianta vybrat generálního ředitele už teď.

Já jsem zažil v ČT podobné bezvládí, když Jirka Janeček oznámil v červnu 2011, že rezignuje. A nebylo to skutečně nic příjemného. ČT navíc musí nejpozději na podzim sestavit rozpočet na příští rok a někdo bude muset případné vnitřní spory ohledně rozpočtu rozhodovat.

Absolvovali jste tři kola volby a až v tom třetím překonal vítězný Souček zákonem stanovený limit deseti hlasů, získal jich jedenáct. Mezi jednotlivými koly volby byly přestávky. Dohadovali jste se, bylo mezi radními dusno?

Omlouvám se, nebudu vynášet informace z přestávek. Ale jak už jsem naznačil, hodně se diskutovalo o variantách, co by znamenalo pro Českou televizi odložení volby, zrušení výběrového řízení a podobně. Vlastně jsme se ani nijak nepřemlouvali, byla to spíš věcná témata, o kterých jsme se bavili.

Vy sám jste před šesti lety kandidoval proti Dvořákovi na místo generálního ředitele. Existovaly mezi vámi nějaké spory?

Komunikaci jsme měli nastavenou velmi dobře. Samozřejmě některé věci jsme viděli kaž­dý maličko jinak, ale v zásadních tématech se naše pohledy nijak výrazně nelišily.

V roce 2017 jsem kandidoval hlavně proto, že už jsem v televizi na místě, na kterém jsem tehdy pracoval, dál působit nechtěl. Takže jsem byl rozhodnutý odejít ještě předtím. Rozešli jsme se tehdy, myslím, že v dobrém. A i naše spolupráce v posledním tři čtvrtě roku byla z devadesáti procent bezproblémová.

Některé radní ČT a ČRo má volit Senát, schválili poslanci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám