Hlavní obsah

Některé radní ČT a ČRo má volit Senát, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část členů rad České televize a Českého rozhlasu bude volit Senát. Novelu zákona v závěrečném čtení ve středu schválila Poslanecká sněmovna, a to hlasy vládní koalice. Celé projednávání vládní novely provázely obstrukce ze strany opozice, která má za to, že koalice chce „ovládnout“ tato veřejná média. Nyní předloha zamíří do Senátu.

Foto: Robert Procházka, Právo

Schůze Poslanecké sněmovny

Článek

Pro hlasovalo 87 z celkem přítomných 157 poslanců, proti bylo 70 opozičních zákonodárců. „Věřím, že tento návrh zákona přispěje k posílení odolnosti veřejnoprávních médií v této zemi,“ řekl k novele navrhující ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Návrh ministerstva kultury počítá s tím, že se na volbě členů rad veřejnoprávních médií bude podílet Poslanecká sněmovna i Senát, což má posílit nezávislost médií veřejné služby. Zástupci sněmovní opozice jsou v Senátu v menšině.

Zvýšit by se má také počet členů v radách. U České televize z patnácti na osmnáct, přičemž patnáct by volila Sněmovna a tři Senát. U Českého rozhlasu se počet členů rady měnit nebude, zůstalo by tedy devět členů a senátoři by volili tři.

Dlužníkům na daních a sociálním pojištění se odpustí penále i úroky, schválili poslanci

Domácí

Původně Baxa chtěl, aby zákon začal platit od 1. července, ale kvůli výtkám opozice o údajné účelovosti zákona a spojování s blížící se volbou generálního ředitele ČT by se účinnosti měla odsunout po všeobecné dohodě na 1. října.

Ztížit by se mělo také odvolávání členů, ale také podmínky pro navrhující organizace. Podle novely by totiž návrhy na členy mohly podávat pouze organizace, které fungují alespoň deset let a jsou k tomu způsobilé.

Projednávání novely provázely několikaměsíční obstrukce s cílem zákon neprojednat nebo odsunout jeho platnost.

Vedle této novely, kterou koalici označovala jako „malou“, připravuje také rozsáhlejší mediální novelu, v níž by se mělo mimo jiné řešit financování veřejnoprávních médií.

Děláte ze sebe hlupáka, na smlouvě s USA není nic tajného, hádala se Černochová s Okamurou

Domácí

Reklama

Související témata:
Rada Českého rozhlasu

Výběr článků

Načítám