Hlavní obsah

Naštvaní restauratéři demonstrovali proti vládním restrikcím

Novinky, jas, kl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé pracující v pohostinství se rozhodli na pondělí svolat demonstraci kvůli restrikcím, jimiž podle nich vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v reakci na koronavirus dusí podnikatelské prostředí. Protestní pochod vedl od hlavního nádraží ke Strakově akademii. Na demonstrujících byl znát vztek a rozladění ze současné situace, kdy lidé přestávají do restaurací chodit.

Restauratéři demonstrovali v Praze proti vládním restrikcím Video: Novinky

 
Článek

Na restaurace a další gastronomické provozy již od jara dopadají restrikce přijímané v souvislosti s epidemií koronaviru. Momentálně musí občerstvovací zařízení zavírat v deset hodin večer, hromadné akce ve vnitřních prostorách jsou omezeny na 10 lidí a u stolu může sedět maximálně šest lidí.

„Při nynějších zprávách o nouzovém stavu není na co čekat, je za pět minut 12,” burcoval jeden ze svolavatelů akce Petr Pilát nazvané „Gastro bije na poplach, už toho máme dost!”, který je kuchařem a majitelem bistra.

Lidé se bojí, nechodí do restaurací
servírka Kateřina

„Je třeba být slyšet, proto si vemte svoje nejmilejší pánvičky, rendlíky, naběračky a vařečky, uděláme koncert. Nějaký ten talíř na demonstrativní rozbití na závěr,” dodal.

Od hlavního nádraží, kde se sešly na tři desítky lidí, demonstranti vyrazili na Václavské náměstí, dolů na Můstek a dále na Staroměstské náměstí a přes Mánesův most k Úřadu vlády.

„Lidé se bojí, nechodí do restaurací, je to znát na tržbách. Chceme, aby se povolila opatření. Pro nás to byla práce, tu teď nemáme,” řekla Novinkám servírka Kateřina.

„Jsem strašně nespokojený, nosíme roušky, chceme normálně vařit, jíst a mít otevřeno, kdy potřebujeme,” vyvolával jeden z naštvaných kuchařů.

Na závěr pochodu rozbili gastrozaměstnanci před Úřadem vlády demonstrativně několik talířů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám