Hlavní obsah

Nasaďte si roušku a zadejte se: Budou taneční s rouškou? Nikdo zatím neví

Právo, hon, lž, cie, ib, mch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve fázi vyčkávání je zatím většina provozovatelů tanečních kurzů pro středoškoláky, pokud jde o to, zda bude na lekcích platit povinnost nosit roušky. Sezona tanečních začne zhruba týden po zahájení školního roku a provozovatelé jsou připraveni na všechny varianty.

Foto: Aleš Honus, Právo

Taneční mistr Zdeněk Chpočík provozuje v Ostravě taneční kurzy pro střední školy.

Článek

Někteří chtějí tančit bez roušek, jinde je plánují jen pro přihlížející, ale jsou i lektoři, kteří je bez výjimek nasadí všem.

Roušky v tanečních, a to i u frekventantů kurzů, budou podle epidemiologa Romana Prymuly zřejmě nutností. „Pokud situace bude taková, že křivka nakažených covidem půjde na podzim nahoru, aby se mohly taneční konat, roušky musejí být,“ sdělil Právu Prymula s tím, že nevidí takový problém v přítomném doprovodu, lidé mohou sedět s rozestupy.

„Ale při tanci, tam se pohybují skutečně naprosto v intimní vzdálenosti, tam je rouška na místě, protože na sebe budou prakticky dýchat,“ uvedl Prymula. Jak Právu řekl, různé zájmové skupiny mají na tuto problematiku jiné požadavky.

Keramika ani atletika: školy kvůli kovidu ruší zájmové kroužky

Domácí

„Osobně jsem dostal požadavek od seniorů, kteří mají představu, že by tam rouška měla být, aby si mohli zatancovat se svými vnoučaty. Takže poměrně striktně požadují, aby tam byly roušky,“ uvedl Roman Prymula.

Větší výkon než při tělocviku

„Nechápu, proč by měly být povinné roušky v tanečních, kde účastníci podávají často větší fyzický výkon než ve školním tělocviku, kde roušky mít nemusí,“ řekl Právu taneční mistr Zdeněk Chlopčík, jehož taneční škola provozuje v Ostravě kurzy pro střední školy.

„Hovořil jsem s ředitelkou krajské hygienické stanice Pavlou Svrčinovou a ta mi sdělila, že kdo bude tančit, roušku mít nemusí. Pokud v sále budou hosté, kteří se budou dívat, tak ti roušku budou muset mít v případě, že v sále bude přes 100 lidí,“ dodal Chlopčík.

Moravskoslezská hygienička Pavla Svrčinová potvrdila Právu, že studenti při tanečních roušky mít nemusí. Pokud si ale například při závěrečném plesu půjdou sednout k rodičům, tak si ji budou muset nasadit. Na dotaz Práva, zda by pro tento případ neměla být aplikována pravidla pro restaurace, protože účastníci kurzu se přece půjdou ke stolu občerstvit po tanečním výkonu, řekla, že s tímto dotazem je třeba se obrátit na ministerstvo zdravotnictví. „Ta pravidla vytvořilo ministerstvo, nikoliv my,“ dodala Svrčinová.

Budou povinné roušky, nebudou povinné roušky? Vtipů na adresu vlády přibývá

Koktejl

Jednatel ostravské taneční školy Bolero Tomáš Ožana řekl Právu, že je ochoten se přizpůsobit situaci tak, že účastníci budou tančit v rouškách, pokud to aktuální opatření budou vyžadovat. „Představit si to umím s tím, že se bohužel budou muset vynechat rychlejší tance, jako je česká polka. A jednoznačně u kluků půjdou dolů saka, aby se moc nepotili a nebylo jim horko,“ řekl Ožana.

Kurzy když tak zruší

Brněnská taneční škola Starlet už počítá s kurzy v rouškách. Podle ředitelky Vlasty Burianové to bude velká kom­plikace, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Přizpůsobí tomu veškeré hodiny. „Uvažujeme o zkrácení skladeb, s delšími pauzami mezi tanci a odstupy žáků od sebe,“ řekla Burianová. Společenský oděv bude stále platit pro dívky i chlapce. „Taneční jsou o společenském vystupování, takže ústupky ze strany obleků či šatů dělat nebudeme,“ dodala Burianová.

Zítra budeme mluvit švédsky. Ale nebojte, v pátek to zruší, kritizuje rouškové veletoče opozice

Domácí

Pokud počet účastníků tanečních kurzů nepřesáhne sto, o roušky se starat nemusejí, alespoň podle celostátně platného mimořádného opatření, které začne platit od 1. září. „Jestliže by tam bylo více než sto osob, je od zmíněného termínu ve vnitřních prostorách zakázaný pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest,“ řekla Právu Jitka Průchová z Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje.

Jak však připomněla, povinnost nosit roušky se nevztahuje například na aktéry divadelních představení nebo sportovce. „Je otázka, zda se tato výjimka vztahuje i na taneční – jejich pořadatelé by museli o stanovisko požádat ministerstvo zdravotnictví, my nejsme kompetentní to komentovat,“ uvedla Průchová. Kontroly tanečních nemají plzeňští hygienici v plánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám