Hlavní obsah

Napřed jsem myslel, že se natáčí nějaký film, řekl svědek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panika, chaos, odmítnutí reality. Svědek čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Ivo Havránek popsal, co se stalo před střelbou a v prvních minutách po střelbě. Nejdříve nevěřil, že se něco takového děje. Z prvotních myšlenek si dokonce myslel, že se mohlo jednat o natáčení filmu. Když ale uviděl vyzbrojené policisty, uvědomil si, že je to skutečné.

Svědek popsal střelbu na FF UKVideo: AP, Novinky

 
Článek

Muž byl v době střelby na cestě z Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) a vydal se směrem k filozofické fakultě. Obě budovy sousedí. „Když jsem byl na rohu té budovy, najednou jsem uviděl dav lidí. Ozvala se z výšky rána,“ řekl Havránek.

„Nejdříve jsem si myslel, že šlo o petardu, dělobuch, že tam někdo blbne. Automaticky jsem odmítl situaci,“ nastínil.

Posléze viděl z budovy vycházet skupinu lidí, skrz kterou prošel. Po několika vteřinách viděl u budovy policisty vybavené neprůstřelnými vestami, helmami a štíty.

Útok na fakultě: Zranění mají průstřely hrudníku i hlavy

Domácí

„Začal jsem si připadat jako v nějakém filmu. Že se tam něco natáčí. Ale bylo mi jasné, že se tam nic nenatáčí. Že se tam fakt něco děje,“ vysvětlil.

„Někteří lidé utíkali v panice, jiní s rukama nad hlavou. Běželi totiž proti policistům, co měli automatické pušky,“ dodal.

V tu chvíli podle svých slov začal situaci natáčet, což zpětně nepovažuje za dobrý nápad. „Z bezpečnostního pohledu to nebyl dobrý krok. Nebyl jsem vůbec krytý. Neuvědomoval jsem si, že by někdo mohl střílet na dálku s puškou a optikou,“ vysvětlil.

K útěku z místa se rozhodl až poté, co si všiml koncentrace policistů. „Až ve chvíli, co jsem viděl ve tvářích policistů fokus a koncentraci, jsem se začal přesouvat,“ zakončil své svědectví Havránek.

Na filozofické fakultě střílel 24letý student. Zemřelo 14 lidí, další desítky jsou zranění. Po smrti je i sám útočník .

V budově pražské fakulty měl střelec obrovský arzenál zbraní a střeliva

Krimi

Střelba na fakultě UK v Praze

Dění okolo střelby na pražské fakultě jsme pro vás sledovali v online speciálu. Podívejte se, co se stalo ve čtvrtek 21. prosince 2023 minutu po minutě.

Mohlo by vás zajímat

Výběr článků

Načítám