Hlavní obsah

Útok na fakultě: Zranění mají průstřely hrudníku i hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pražských nemocnicích leží po čtvrteční střelbě na filozofické fakultě asi 20 zraněných, kteří jsou ve vážném stavu nebo mají středně těžká zranění, jde o průstřely hlavy, hrudníku a také o zlomeniny. Všichni zranění jsou podle vyjádření nemocnic ve stabilizovaném stavu. Tři zranění jsou podle ministra vnitra cizinci.

Foto: David W Cerny, Reuters

Policisté před budovou Filozofické fakulty na Palachově náměstí

Článek

„Přijali jsme sedm zraněných. Z toho jsou čtyři případy těžké. Jde o tři pacientky ve věku 20 let a jednu ve věku kolem 60 let. Všechny jsou stabilizované. Jednalo se o průstřely hrudníků, byl tam průstřel femorální (stehenní) tepny,“ řekla Radiožurnálu mluvčí nemocnice v Motole Jana Merxbauerová.

ON-LINE: Pátrání iniciovala svědkyně, která upozornila na sebevražednou zprávu

Domácí

Šedesátiletá žena je podle ní na chirurgické klinice na jednotce intenzivní péče a je při vědomí. Jedna z dvacetiletých pacientek s průstřelem stehenní tepny je na JIP na kardiologii, je také stabilizovaná. Zbylé dvě dvacetileté dívky jsou v umělém spánku na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Lékaři by je dnes podle mluvčí měli z umělého spánku probouzet. „Tam jsou ta zranění závažnější, ale pacientky jsou stabilizované,“ řekla Merxbauerová.

Průstřely hlavy

Do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady převezli včera sedm postřelených. „Máme celkem sedm pacientů, všichni měli střelná poranění – průstřely hlavy, hrudi, břicha a končetin. Čtyři pacienti byli operovaní,“ řekla Novinkám mluvčí Tereza Romanová.

„Tři případy jsou pořád velmi vážné, ale nejsou v bezprostředním ohrožení života. Všichni jsou stabilizovaní,“ dodala. Čtyři lidé jsou ve středně vážném stavu.

Trojici studentek včera převzali také lékaři ve Fakultní nemocnici na Bulovce. „Máme tři pacientky ve věku 21 až 25 let. Všechny jsou po operaci ve stabilizovaném stavu a při vědomí,“ řekla Novinkám mluvčí Eva Stolejda Libigerová.

„Jedna měla průstřel stehen, druhá byla v kritickém stavu s průstřelem v oblasti břicha a hrudníku, který byl jen zlehka pohmožděn. Tu jsme operovali také, je ve stabilizovaném stavu, při vědomí, má problémy s hybností levé končetiny, ale to je řešitelné,“ dodala.

Třetí žena nebyla postřelena. Vyskočila z okna, čímž si poranila nohy. Podle nemocnice jsou poranění „řešitelná“.

Tři zraněné vezli záchranáři i do Ústřední vojenské nemocnice. „Z toho dva v kritickém stavu a jednoho ve vážném stavu,“ sdělila už ve čtvrtek mluvčí nemocnice Jitka Zinke v tiskové zprávě.

Na fakultě střílel 24letý student, zemřelo 14 lidí, po smrti je i útočník.

Slyšeli jsme, jak za námi vylezl. Studentka popsala, jak skákali z římsy dolů

Domácí

Výběr článků

Načítám