Hlavní obsah

Náměstek Hlubuček je uzdraven, má dva negativní testy na covid

– Praha • Aktualizováno

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) měl poslední dva testy na nemoc covid-19 negativní. Podle lékařů a hygieniků se tak vyléčil a může opustit karanténu. V úterý to oznámil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (vpravo)

Článek

Pozitivní test na covid-19 měl náměstek 16. června. Den předtím se zúčastnil jednání pražské rady, a následně tak musela do karantény zhruba padesátka lidí, která se zasedání účastnila, včetně primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Také ostatním už preventivní karanténa po dvou negativních testech skončila, doplnil Hofman.

Hlubuček má radost z toho, že se onemocnění neprokázalo u nikoho z jeho kolegů ve vedení města, uvedl. "Pan náměstek Hlubuček prodělal poměrně lehkou formu onemocnění covid-19," podotkla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Dvěma negativními testy v rozmezí 24 hodin podle ní Hlubuček splnil kritéria Světové zdravotnické organizace a je považován za vyléčeného. "Může se vrátit zpět k běžnému stylu života," dodala.

Všichni na test

V den, kdy měl pozitivní test, Hlubuček uvedl, že v pondělí 15. června se během dne přestal cítit dobře. Toho dne se zúčastnil zasedání rady. Večer si naměřil teplotu 37,8 stupně Celsia. Následně vyhledal lékaře a test potvrdil nákazu.

Testy na koronavirus následně podstoupili všichni, kteří byli na jednání rady, jež trvalo sedm hodin. První test měli všichni negativní. Magistrát ani další instituce, kde se tito lidé vyskytli, tak nemusel přijímat protiepidemická opatření. "Výsledky ukázaly, že nikdo z testovaných osob nemohl nakazit další kolegy, se kterými se před karanténou setkal. Poslední testy nyní umožní všem testovaným, aby se vrátili k běžnému životu," uvedl Hofman.

Všichni negativní

Po čtrnáctidenní karanténě měli druhý test negativní vedle primátora Hřiba i další politici, mimo jiné jeho náměstci Petr Hlaváček (TOP 09) a Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) nebo radní Adam Zábranský (Piráti), Hana Třeštíková (Praha Sobě) či Milena Johnová (Praha Sobě). Z karantény může rovněž opoziční zastupitelka a místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) a poslanci a zastupitelé Jan Čižinský (Praha Sobě) a Patrik Nacher (ANO).

V uplynulých měsících bylo na pražském magistrátu nakaženo několik úředníků. Od poloviny března byl načas kvůli koronaviru uzavřen odbor evidence majetku. Nákaza se na odboru prokázala u dvou zaměstnanců a asi 50 lidí bylo v karanténě. Kromě odboru evidence majetku se nákaza objevila také na odboru územního rozvoje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám