Hlavní obsah

Sněmovnu zachvátila panika. Pražský náměstek mohl trousit koronavirus po celém městě

Novinky, Renáta Bohuslavová, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nákaza covid-19, která se prokázala u pražského náměstka Petra Hlubučka (STAN), rozbouřila vody pražské i celostátní politiky. Do karantény zamířili jak poslanci Patrik Nacher (ANO), tak Jan Čižinský (za lidovce), kteří jsou zároveň předsedy pražských klubů. Oba byli v pondělí ve Sněmovně, kde panuje „divná” panika. Karanténa se vznáší i nad řadou politiků z městských částí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jednací sál Sněmovny

Článek

Nákazu koronavirem v úterý večer Novinkám potvrdil sám pražský náměstek Petr Hlubuček. Okamžitě, jak se zpráva šířila, se začala řada politiků ptát, kdy se s náměstkem naposledy viděli a kdo přišel do přímého kontaktu přímo s ním nebo s lidmi, kteří se s ním viděli.

Celé vedení Prahy jde do karantény, náměstek primátora má covid

Domácí

Hygiena nyní všechny trasuje. Primárně se podle informací Novinek zaměřuje na ty, kteří se s náměstkem přímo setkali od soboty do úterka.

V první řadě to bylo 10 dalších členů Rady hlavního města Prahy, dále asistenti radních, šéfové některých výborů, ředitelé odborů a předsedové klubů, kterými jsou Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu), Jan Čižinský (Praha sobě), Patrik Nacher (ANO) a Alexandra Udženija (ODS). Celkem jde asi o 40 lidí, kteří by měli jít během dnešního dne na testy.

„Jsem v karanténě jako všichni ostatní členové rady. Hned jak jsem se o tom dozvěděl, informoval jsem všechny, se kterými jsem byl v kontaktu, a informaci jsem poslal i poslancům. O době testu zatím nemám informaci,” napsal Novinkám Čižinský.

Právě on společně s Patrikem Nacherem byl v úterý přítomen na jednání Poslanecké sněmovny. V rámci demonstrace před Sněmovnou se společně s poslanci v úterý objevil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Zpráva o nákaze náměstka v dolní komoře ve středu ráno vzbudila lehkou paniku.

Vývoj počtu zjištěných pacientů s koronavirem v Praze

Poslanci jsou nervózní

„Poslanci jsou nervózní a vznikla tady taková divná panika a každý, kdo se setkal s někým, kdo se setkal s Hlubučkem, má trochu strach,” popsal Novinkám situaci zdroj z poslaneckého klubu ANO, jehož členem je i Nacher.

Vondráček s Vystrčilem zkritizovali Petříčka, pak se pustili do sebe

Domácí

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) kvůli tomu od 13. hodiny jednal se zástupci poslaneckých klubů. Po jednání novinářům sdělil, že schůze bude pokračovat v maximálním počtu poslanců a nebude se tak jejich počet redukovat na polovinu. Tento scénář totiž krátce před schůzi naznačil šéf ODS Petr Fiala.

Vondráček také oznámil, že pokud poslanec patří do rizikové skupiny nebo s někým takovým žije, podporuje vedení dolní komory dobrovolné tzv. párování. Při absenci některého poslance z vládních stran se po dohodě s opozicí nedostaví na hlasování o klíčové věci ani zástupce opozice. Tím se zachovává poměr mezi vládní koalicí a opozicí vzešlý z voleb. Šéf Sněmovny také apeloval na poslance, aby důsledně nosili roušky.

Udženija: Neměl na radu chodit

Nákaza náměstka znamená do jisté míry paralýzu pražské politiky jako takové. Pět členů pražského vedení z Prahy sobě je zároveň i členy rady na Praze 7.

Náměstek měl během víkendu podle informací Novinek i blízké kontakty s politiky na Praze 1 nebo na Praze 8. Hlubuček je zároveň dlouholetým starostou v Praze-Lysolajích.

Foto: Koláž Novinky.cz

Zleva Adam Scheinherr, Zdeněk Hřib, Petr Hlubuček

Pražská opozice se navíc na náměstka Hlubučka zlobí. Několikrát podle ní na pondělním jednání rady prohlásil, že mu není dobře.

„Když má příznaky, tak má přeci chránit druhé a chovat se zodpovědně. Navíc kolem něj sedělo několik lidí, kteří jsou buď v rizikové skupině, nebo mají jiné onemocnění. Vůbec tam neměl chodit,” nešetřila kritikou šéfka klubu ODS Alexandra Udženija, která čeká, až ji zkontaktuje hygiena.

Hlubuček: Nic jsem netrousil

Náměstek Hlubuček se proti výrokům o tom, že se choval nezodpovědně, ohrazuje.

„V žádném případě jsem koronavirus po městě netrousil a nikoho neohrozil. Důsledně po celou dobu pandemie dodržuji veškerá nařízení a hygienická opatření, tak abych v pozici náměstka pro bezpečnost šel příkladem. Jakmile jsem si v pondělí večer naměřil zvýšenou teplotu, neopustil jsem již domov a požádal o odebrání vzorku v úterý v místě svého bydliště. Od zjevného projevu symptomů se zdržuji doma,” reagoval na výtky pro Novinky ve středu dopoledne náměstek Hlubuček.

„Neměli bychom hrát politickou kartu s tím, ze člověk někoho ohrožoval, když nemá ponětí o tom, ze by mohl být nemocen,” dodal náměstek s tím, že je prokazatelné, že onemocnění má i fázi, kdy člověk nemá téměř žádné příznaky.

Reklama

Související články

Koronavirus má 11 pražských hasičů

Pražští hasiči evidují již 11 svých členů nakažených koronavirem. Téměř 80 lidí je nyní v karanténě, hasiči však mají náhradní plány pro takovou situaci....

Výběr článků

Načítám