Hlavní obsah

Na vyšetření u specialisty čekají teď alergici i měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slzící oči, oteklé dutiny, kašel a rýma. S alergiemi se potýká rok od roku víc lidí. Na odborné laboratorní vyšetření, které odhalí původ problémů, si ale musí počkat.

Foto: Envanto

Testování na alergie

Článek

Dříve než na podzim se zpravidla k vyšetření nedá dostat, což platí pro soukromé kliniky i státní nemocnice. Někde mají úplně plno.

„Sledujeme to, víme, že si­tuace není v některých regionech optimální, ale nemáme to jak ovlivnit,“ řekl Právu předseda České společnosti alergologie a klinické imunologie Petr Panzner.

Třeba ve Fakultní nemocnici Brno je termín objednání nových pacientů v průměru tři měsíce. „Záleží na tom, o jaký zdravotní problém se jedná,“ dodala mluvčí Veronika Plachá. Žádanka od lékaře je výhodou.

Lékař první linie by měl předepsat příslušný lék a vyšetření u specialisty může počkat klidně i pár měsíců
předseda České společnosti alergologie a klinické imunologie Petr Panzner

V Šumperku vyzývá tamní ambulance pacienty, ať se objednávají s půlročním předstihem. Alergologická klinika v pražské Krči má stop stav. V soukromých ambulancích, například v Synlabu, musí každý nový pacient absolvovat také vstupní vyšetření. „V současné době pacienty v těchto případech objednáváme na září, říjen,“ přiblížila vedoucí ambulancí Radka Šedivá. Záleží na vytíženosti dané ambulance i pylové sezoně.

Dostupnou specializovanou péči musí zařídit pojišťovny. U těch také alergologové zjišťovali situaci a ukázalo se, že rozdíly mezi některými regiony jsou obrovské. Stížností na nedostupnost péče je přitom podle Panznera minimum.

Účinný sprej na alergie jen na předpis

Domácí

„Oslovili jsme ministerstvo zdravotnictví, jestli má stížnosti, že by nebyla dostupná péče v našem oboru, a to nám odpovědělo, že jsou to naprosto minimální čísla, jednotky,“ uvedl.

Ale podle něj to někdy drhne u praktiků, kteří mohou základní léčbu třeba u alergií na pyly zajistit. Mohou předepsat kortikoidové nosní spreje i vhodné prášky.

„Lékař první linie by měl předepsat příslušný lék a vyšetření u specialisty může počkat klidně i pár měsíců. Někdy je to i účelné. Testy se nedělají v akutním období potíží,“ podotkl Panzner.

Dlouhé čekací lhůty jsou podle Šedivé ovlivněny i nedostatkem praktických lékařů a pediatrů.

„Někteří pacienti nemají ošetřujícího lékaře, který by jim předepsal základní léky na překonání akutních obtíží, a tak vyhledávají přímo specialistu,“ uvedla lékařka.

Třetina s alergií

Alergická rýma, astma, ale i alergická dermatitida nebo potravinové alergie sužují už přibližně třetinu populace. „Nyní není již růst alergií tak strmý, ale předpokládá se, že během následujícího desetiletí může být alergiky až polovina populace v Evropě,“ zdůraznil imunolog a přednosta Pracoviště laboratorních metod v IKEM Ilja Stříž.

Podobně jako Panzner si nemyslí, že by se s pandemií covidu vývoj urychlil. Jasná data ale chybějí. „Nošení roušek venku v pylové sezoně nepochybně snížilo i množství inhalovaných alergenů, řada alergiků se sennou rýmou měla méně příznaků a i letos se sezonní obtíže pa­cientů zásadně neliší od těch předcovidových,“ vysvětlil.

Začátek léta přeje šíření pylů z trav, bříz, borovic, ale také bylin, jako je jitrocel nebo šťovík. Vyšší je také výskyt vzdušných plísní.

Volně se dají zakoupit v lékárně rychlotesty na konkrétní typ alergie, třeba na pyly, potraviny nebo roztoče, anebo verze složitější proti více variantám najednou. Odběr se dělá z kapky krve, ovšem výsledek nemusí být úplně spolehlivý.

„Jak rychlotesty, tak i validované laboratorní metody jsou založeny na měření IgE protilátek, které mohou být u některých jedinců zvýšené bez jakýchkoliv příznaků, a toto zvýšení pak nevyžaduje žádnou léčbu. Na druhé straně jsou ale také jedinci s příznaky alergie bez zvýšeného IgE,“ upozornil Stříž. „Zde je úloha alergologa nezastupitelná, může provést kožní testy nebo odeslat pa­cienta na ORL k vyloučení jiné příčiny rýmy,“ dodal.

Arašídy dejte dětem už ve čtyřech měsících, předejde se alergii, radí vědci

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám