Hlavní obsah

Účinný sprej na alergie jen na předpis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trávy, kopřivy i borovice. Pylová sezona je v plném proudu, žlutý nános na autech i střechách lze těžko přehlédnout. Náročné období je to hlavně pro alergiky. K vyšetření se v některých regionech dostanou nejdřív za půl roku.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Lék proti alergiím Flixonase zmizel z pultů českých lékáren.

Článek

Do té doby musí vystačit s nosními spreji, které alergickou reakci tlumí, pokud je ovšem lékař svolný je předepsat. Poslední volně prodejný sprej zmizel z trhu před lety. A i ty na předpis mají aktuálně výpadky.

„Volně prodejný kortikoidový nosní sprej na alergie už žádný není,“ řekl Právu lékárník z Liberce Lukáš Malý. „Máme dvě varianty slabších sprejů s antihistaminikem, ty silnější s kortikoidy jsou už pak na předpis,“ potvrdili Právu v lékárně v Praze 8. „Flixonase přestali úplně dělat. Dřív byl ve slabší síle ještě Beclomet, ale ani ten už není volně,“ řekla tamní lékárnice.

Proč jsou jen na předpis?

Poslední volně prodejný sprej Flixonase stáhl britský výrobce z českého trhu v září 2021, adekvátní náhradu lékárníci mají, ale na preskripci od lékaře. „Prodej léčivého přípravku, na který se ptáte, byl dle dostupných informací ukončen z důvodu obchodního charakteru,“ sdělila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková.

Co pomáhá, aby alergici na jaře tolik netrpěli

Zdraví

Právo oslovilo i výrobce, který sprej nabízí například v USA, odpověď ale do uzávěrky vydání nedostalo.

V České republice jsou zaregistrované vedle Flixonase i jiné spreje s kortikoidy proti alergii bez předpisu. Ani ty ale k dostání v tomto režimu nejsou, za nedostupné je označují i internetové lékárny. Neznamená to ale, že tyto spreje v Česku chybějí. Jen jsou na předpis.

Některé kortikoidové spreje proti alergiím jsou navíc teď v sezoně ve výpadku
lékárník

Důvodů, proč se firmy nehrnou do toho, aby je nabízely pacientům i za plnou cenu, může být víc. Sice to pro ně může být z obchodně-reklamního hlediska zajímavější, o léku se dozví víc lidí, nevýhodou ale může být podle výkonného ředitele České asociace farmaceutických firem Filipa Vrubela právě to, že musí lidé zaplatit plnou cenu.

„Na českém trhu je přitom poměrně vysoká citlivost pacientů na cenu léků, resp. na doplatky. Z toho důvodu řada výrobců může upřednostnit kategorii léku vázaného na předpis, pro který mohou získat úhradu ze zdravotního pojištění,“ podotkl.

Praktik předepíše

U sirupů nebo sprejů je navíc výroba nákladnější než třeba u tablet. Malý zisk pak může firmy vést k tomu, že Česko opustí. Totéž se řeší aktuálně nejen se spreji, ale s řadou dalších léků.

SÚKL tvrdí, že není iniciátorem toho, jestli bude lék ve volném prodeji, nebo na předpis a úhradu. Požádat o zaregistrování léku v takovém režimu musí sám výrobce. Vrubel ale zdůrazňuje, že je to právě SÚKL, kdo hodnotí bezpečnost a medicínská rizika a nemusí nakonec volný výdej povolit.

Česko ruší část objednávky vakcín. A zaplatí penále

Domácí

Co má tedy dělat pacient? Pokud lidem nestačí slabší spreje do nosu a mají podezření na alergii, posílají je lékárníci k praktickému lékaři. Ten může silnější spreje s kortikoidy předepsat.

Anketa

Trpíte alergií?
Ano, musím její projevy tlumit léky.
73,6 %
Ano, ale většinou to přetrpím bez léků.
14 %
Ne
12,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1935 čtenářů.

Že by bylo jejich užívání zdraví nebezpečné, pokud by se prodávaly i volně, si oslovení lékaři nemyslí. Hlavní slovo má ale SÚKL. „U téměř každého léku jsou nějaké nežádoucí účinky a je na kompetentní instituci, aby posoudila, zda jsou natolik vážné, aby ten lék nebyl ve volném prodeji. U nasálních kortikoidů podle mne nejsou rizika tak velká. Nevím, proč nejsou i volně v prodeji,“ řekl předseda České společnosti alergologie a klinické imunologie Petr Panzner.

Praktická lékařka a členka předsednictva Sdružení vše­obecných praktických lékařů Irena Moravíková je zdrženlivější, a to i v předepisování. „Upřednostňuji léky v tabletové formě, které nemají kortikoidy, ale jde o antihistaminika, léky ovlivňující překotnou alergickou reakci. Máme tady alergologii, takže pokud jsou potřeba silnější kortikoidy, posílám pacienty ke specialistovi,“ popsala.

Výpadky také u sprejů

Dohled lékaře považuje za vhodný. „Myslím si, že to patří do rukou lékařů. Takový přípravek by se neměl brát dlouhodobě. Mělo by se zvažovat, jestli ho pacient skutečně potřebuje. Pokud se používá lokálně, tak je bezpečný, ale nemělo by to být paušalizováno, není to pro každého,“ dodala.

Když už je ale někdo na předpis sežene, může narazit s tím, že daný typ v lékárně mít nebudou. Výpadky už zasáhly i tuto oblast léčiv.

„Některé kortikoidové spreje proti alergiím jsou navíc teď v sezoně ve výpadku. Jednou není jeden, pak není druhý,“ podotkl lékárník Malý.

Nejde podle něj ale o tak rozsáhlý problém, jako byl třeba u dětských antibiotických sirupů zkraje roku, stále se daří najít stejně účinnou variantu od jiného výrobce.

„Variant sprejů je víc, lékaři mají široké portfolio, mají do čeho sáhnout,“ podotkl lékárník.

Nedostatek léků pocítila i rodina ministra Válka

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám