Hlavní obsah

Na špízy z krokodýla a zebry se na kulinářském festivalu stála fronta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival světové kuchyně s názvem Extrem food festival 2022 si užili v sobotu lidé v industriálním ostravském Trojhalí. Ochutnávat mohli u 30 stánků, které nabízely i dost netradiční pokrmy. Největší zájem byl o špízy z krokodýla a zebry.

Foto: Denisa Doležalová

Kuchař Jakub Filip griluje špízy z krokodýla, zebry, pštrosa a bizona. 

Článek

„Vystáli jsme si tu frontu na špízy z krokodýla a zebry – a stálo to za to. Pak jsme ochutnali i žabí stehýnka na víně a smetaně. Bylo to moc dobré, zebra chutná jako konina, ten krokodýl je něco mezi kuřecím a hovězím. Překvapilo nás, jak je to světlé maso. Nejlepší byl ale krokodýl,“ svěřil se Právu mladý pár z Ostravy, který často cestuje po světě a ochutnává tam místní pokrmy.

Hmyzí lízátka

„Nás zaujali ti pražení červíci. Děcka chtěla hmyzí lízátka, já jsem domů koupila pražené kobylky s chilli a nějaké hmyzí chipsy,“ ukazovala další návštěvnice Extrem food festivalu, která přijela s rodinou z Frýdku-Místku.

„Ano, o špízy z krokodýla a zebry je největší zájem. Z toho hmyzu, který nabízíme, pak jedou hlavně ti pražení mouční červi se sýrem, s česnekem, s koriandrem a chilli,“ řekl Právu provozovatel těchto stánků Jakub Filip. Dodal, že kromě krokodýla a zebry pak nabízí ještě špízy z bizona a pštrosa.

Foto: Denisa Doležalová

„Tenhle pštros ještě v pondělí běhal na farmě u Brna,“ prozradil Jakub Filip.

Foto: Denisa Doležalová

Před stánkem s krokodýlím, bizoním, zebřím a pštrosím masem byla fronta.

„Tenhle pštros ještě v pondělí běhal na farmě u Brna,“ usmíval se Filip, který má s kolegou v Brně firmu na pražení červíků. „A přitom na festivalech nabízíme i druhy mas, které nejsou tak časté. Máme v Brně také restauraci, která se jmenuje Klub cestovatelů,“ líčil muž při grilování roztodivných špízů.

Problém s dodávkou mas

Podotkl, že v současnosti mají trochu problém se zajištěním těchto netradičních druhů mas. „Největší problém je právě s tím krokodýlím masem, v Česku je výpadek. Teď ho máme z Německa. Nepodařilo se nám ale zajistit hadí maso, které také podáváme. Zebří maso pak máme až z jižní Afriky,“ vysvětloval kuchař.

Za špíz z krokodýla zde lidé platili 190 korun, zebra i bizon vyšli na 170, pštros na 160 korun. Porce smažených červíků stála 130 korun, žabí stehýnka 120 korun. K ochutnání byly pokrmy africké, francouzské, španělské, ukrajinské, gruzínské a vietnamské kuchyně.

Velkého krokodýla zahnal dvěma údery pánví

Koktejl

Reklama

Související témata:
Extrem Food Festival
Mezinárodní kuchyně

Výběr článků

Načítám