Hlavní obsah

Na místě vyhořelého křídla Průmyslového paláce začíná růst nová konstrukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dělníci v pátek začali na pražském Výstavišti vztyčovat novou ocelovou konstrukci dostavovaného křídla Průmyslového paláce. V roce 2008 ho zničil požár a na jeho místě pak stával pouze provizorní stan. Dostavba je součástí kompletní rekonstrukce historického paláce, která začala v únoru 2022. Hlavní město vyjde na necelé 3 miliardy korun.

Na místě vyhořelého křídla Průmyslového paláce začíná růst nová konstrukceVideo: Novinky

 
Článek

Se vztyčením prvních dvou sloupů ocelové konstrukce začali dělníci v pátek dopoledne. „Je to takový pomyslný milník zahájení stavby nosné páteře levého křídla,“ uvedl David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ, která vede konsorcium firem opravujících celý objekt.

Montážní práce potrvají několik měsíců, základní skelet levé budovy má být hotový do konce letošního roku.

„Co se týká tvaru a geometrie ocelové konstrukce, levá část bude identická s tou pravou. Bude však přiznaná, tak jako to bylo v době vzniku Průmyslového paláce. V pravém křídle byla v 50. letech obalená vestavbou podle architekta Smetany, a tak není viditelná,“ přiblížil vedoucí projektu.

Foto: Novinky

Dělníci vztyčují novou ocelovou konstrukci

Rok od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce. Takto to teď vypadá uvnitř

Domácí

Nová konstrukce bude na rozdíl od té původní mohutnější z důvodu nosnosti většího zatížení a také nových požadavků, jako je zateplený střešní plášť s technologickým zatížením zevnitř. Nebude už nýtovaná, ale svařovaná. Musí zároveň vyhovět současným stavebním normám.

Dělníci už mají dobudovaný také suterén levého křídla a podzemní železobetonovou kostru, která byla přípravou pro montáž nadzemního skeletu. Práce pokračují i ve zbylých dvou částech objektu – hlavní hale a pravém křídle.

Foto: Novinky

První sloup stojí

„Železobetonové a ocelové konstrukce jsou odhaleny a zmapovány a pracujeme na jejich sanacích. Pracujeme také na obnově technologických kanálů a realizaci nových, které budou propojovat nově vznikající strojovny se zbytkem objektu,“ shrnul Čech aktuální postup prací.

I ocelový skelet střední haly si vyžádal zpevnění. „Musí dojít k demontáži veškerých vitráží a malovaného stropu tak, aby byla ocelová konstrukce zpřístupněná a aby probíhající práce neznehodnotily okolní konstrukce,“ doplnil vedoucí.

Na centrální zesílenou část by se pak v průběhu příštího roku měla vrátit hodinová věž.

Foto: Novinky

Levé křídlo vzniká od základů nově

„Už loni jsme zjistili, že je ve špatném technickém stavu jak její nosná část, tak plechové obložení a klempířské a pasířské prvky. Bylo rozhodnuto, že část ocelových prvků se vymění a udělá znova, tak aby dlouhodobě do věže nezatékalo a nekorodovala. V tuto chvíli je kompletně odstrojená a pracuje se na její sanaci,“ přiblížil.

Na páteční práce na staveništi se přišla podívat i historička Jiřina Chrastilová, která je pravnučkou někdejšího hlavního architekta paláce Bedřicha Münzbergera.

„Zadostiučinění pro mého praděda“

„Považuji to za zadostiučinění pro mého praděda, protože si touhle stavbou otevřel cestu do moderní architektury – a nejenom pro sebe, ale pro všechny architekty své doby. Já jsem celá léta trnula, aby se palác vůbec obnovil, a jsem za to teď velmi ráda,“ přiznala.

Kdysi zchátralá restaurace Bohemia na pražském Výstavišti se otevírá

Domácí

Kompletní rekonstrukce secesního objektu začala v únoru 2022 a s dokončením se podle předsedy představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübla počítá v roce 2025.

„Co se týká celkových nákladů, přiblížíme se ke třem miliardám korun. Je to extrémně rozsáhlá stavba s velkým množstvím restaurátorských prací a obnovou původních konstrukcí za využití současných technologií. Palác se navíc doplňuje o velké množství moderních prvků z hlediska vytápění, vzduchotechniky i bezpečnosti, takže cena je patřičná těm deseti tisícům metrů čtverečních podlahové plochy,“ myslí si Hübl.

Průmyslový palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891 podle návrhu již zmiňovaného architekta Bedřicha Münzbergera a inženýra Františka Prášila. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít jen o dočasnou stavbu.

Foto: Novinky

Střední hala

V letech 1952 až 1954 komunistická vláda rozhodla o změně funkce a hlavní halu paláce nechala přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Veletrhům už doba nepřeje

„Po rekonstrukci to bude eventový prostor pro konání velkých konferencí, galavečeří, recepcí, výstav, festivalů, hudebních akcí i plesů, protože v pravém křídle bude parketová podlaha. Veletrhům už ale doba nepřeje, od tohoto účelu se trochu oddálíme,“ nastínil předseda představenstva budoucí využití místa.

V areálu bubenského Výstaviště prochází obnovou kromě paláce i další objekty.

„Dokončili jsme rekonstrukci střech a fasád budovy Lapidária, budeme postupovat k druhé fázi, k opravě štukatérské a sochařské výzdoby. Na podzim letošního roku začne druhá fáze opravy divadla Spirála. Dokončila se oprava cestní sítě a před konečnou fází je oprava střech Křižíkových pavilonů, kde se teď dokončují terasy. A připravujeme tam výsadbu zeleně, protože pavilony budou takovým zeleným ostrovem,“ uzavírá Hübl.

Práce na dva roky. Skláři vyrábějí repliku zničené Alšovy vitráže z Průmyslového paláce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám