Hlavní obsah

Práce na dva roky. Skláři vyrábějí repliku zničené Alšovy vitráže z Průmyslového paláce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí rekonstrukce pražského Průmyslového paláce, která začala před více než rokem, je i obnova skleněných vitráží. Na starost ji dostali skláři ze společnosti Kolektiv Ateliers v Novém Boru na Českolipsku. Skla čistí a rozbité kusy nahrazují. Malovanou vitráž Mikoláše Alše ze západního průčelí, kompletně zničenou požárem v roce 2008, vyrábí celou znovu.

Výroba a restaurování vitráží pro Průmyslový palácVideo: Novinky

 
Článek

Barevná vitrážová okna, díky kterým má Průmyslový palác na výstavišti v Praze-Bubenči svou nezaměnitelnou podobu, teď mají v rukou odborníci z firmy Kolektiv Ateliers v Novém Boru.

„Celkově jde o 108 tisíc kusů skel, jsou složené do zhruba pěti tisíc výplní a celková plocha je 2 300 metrů čtverečních,“ přiblížil umělecký sklář a spolumajitel firmy Zdeněk Kudláček. Vede tým asi dvaceti lidí, kteří prací na zakázce pro Výstaviště Praha stráví úhrnem dva roky.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Pracovník ateliéru vymalovává vyřezané sklo

„Vitráže nejsou v dobrém stavu. Každou tu vitráž musíme přelepit páskou, abychom ji chránili před rozpadnutím, když ji vyjímáme. Olověná osnova, ve které jsou jednotlivá skla usazená, je ve velmi špatném stavu. Kdybychom je tou páskou nepřelepili, rozpadne se nám v ruce hned po vyjmutí z nosného rámu,“ řekl Kudláček Novinkám.

Všechna skla v dílnách pečlivě čistí a zachraňují kusy, které jde ještě spravit. „Spousta skel je ale z minulosti špatně opravená nebo popraskaná, v dezolátním stavu,“ upozornil vedoucí. Ta nahrazují novými segmenty.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Vitrážník vyřezává tvar a poté kleštěmi odštípává nepotřebné sklo

„Všechno se dělá ručně. Máme na to papírovou šablonu, tu si obkreslíme na sklo, vyřežeme řezákem, vypráskneme kleštěmi a dobrousíme případně na brusce,“ popsal postup jeden ze zaměstnanců Kolektiv Ateliers, který má vyřezávání nových kusů na starosti. Musí při něm být přesný na milimetry.

Rok od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce. Takto to teď vypadá uvnitř

Domácí

Malba od Alše

Východní a západní průčelí paláce zdobily v minulosti malované vitráže s motivem od Mikoláše Alše. Ta na východním průčelí se dochovala a skláři ji restaurují, vitráž pro západní průčelí ale musí vyrobit znovu, protože z ní po požáru v roce 2008 nic nezbylo.

„Na západním průčelí byla oválná malovaná vitráž ‚Orba a lov‘, máme jen fotografii, kterou se podařilo sehnat, a máme původní skici od Mikoláše Alše. Kombinací těchto dvou zdrojů, plus té původní vitráže dávám dohromady repliku té nedochované,“ přiblížil zrod repliky Kudláček.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Snímek vitráže ‚Orba a lov‘

Podkladem malované vitráže je tónované barevné sklo. „Sytost barvy se dožene malbou, dělá se sklářskou barvou, která se vypaluje na zhruba 550 stupňů Celsia. My ji nanášíme štětcem, ale v podstatě nejde o barvu, jde o nízkotavitelné sklo rozemleté na prach, a my si ho pojíme terpentýnem,“ doplnil.

Od běžného malování na sklo se malování vitráží výrazně liší, skleněná tabule totiž musí zůstat průhledná.

Při opravě dochované vitráže ‚Průmysl a vzdělání‘ se podle Kudláčka musí skláři vyrovnat nejen s chybějícími a rozbitými skly, ale také s předchozími opravami. „Oni taky tápali, protože se to opravovalo lokálně, když se něco rozbilo, tak vyjmuli jen tu část a malovali podle fotografií, jak uměli. A dneska je to tak trochu detektivka,“ poznamenal vedoucí týmu vitrážistů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Další z vitráží s malbou od Alše

Největší renovace

„Rekonstrukce vitráží na Průmyslovém paláci je jednoznačně největší rekonstrukcí tohoto typu skla, která se historicky v Čechách vůbec dělala. Na žádné jiné budově není srovnatelná výměra těchto malovaných a barevných skleněných vitráží,“ doplnil Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Kolektiv Ateliers má ale za úkol nejen obnovu historických vitráží z roku 1891, ale vyrábět bude také okna pro repliku vyhořelého levého křídla. Kompletní rekonstrukce paláce by měla být hotová v roce 2025.

Kdysi zchátralá restaurace Bohemia na pražském Výstavišti se otevírá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám