Hlavní obsah

Rok od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce. Takto to teď vypadá uvnitř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem v únoru začala dlouho plánovaná rekonstrukce Průmyslového paláce, dominanty areálu Výstaviště v Praze-Bubenči. Dělníci dokončují výkopové práce a podkladovou desku vyhořelého křídla budovy po požáru v roce 2008. Práce probíhají i na střední hale a v pravém křídle. Podívejte se ve videu a na fotografiích, jak to na stavbě v současnosti vypadá.

Rok od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláceVideo: Novinky

 
Článek

Levé křídlo, které kompletně vyhořelo při zmíněném požáru, má již základovou desku a pracuje se zde na železobetonové konstrukci.

„V tuto chvíli jsou pod základovou deskou dokončené veškeré rozvody, je zbudován suterén, který slouží jako zázemí celého objektu, a je dokončeno zajištění stavební jámy,“ popsal dnes novinářům David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ, jež vede konsorcium firem opravujících palác.

Foto: Novinky

Vznikající levé křídlo

Tato část bude zvenku replikovat stávající pravé křídlo, například použitými štukovými medailonky a dalšími prvky. „Uvnitř bude přiznaná, viditelná ocelová konstrukce. Oproti tomu v pravému křídlu je skryta dřevěným podhledem,“ řekl Čech.

Novinkou bude propojovací chodba, která umožní suchou nohou projít ze znovuvybudovaného levého křídla ke Křižíkově fontáně. Pasáž má být bezbariérová, s výtahy i eskalátory.

Ve střední hale teď stavbaři pomalu dokončují bourací práce, zpřístupňují technologické kanály a připravují je pro vedení rozvodů – kanalizace, vzduchotechniky, vytápění či chlazení. Podobně to vypadá i v pravé části objektu.

Foto: Novinky

Centrální hala paláce

„Pracujeme také na zesílení a sanaci ocelové konstrukce, s nástupem stavební sezony se pustíme do rekonstrukce střech a budeme pokračovat v obnově fasád,“ popsal dále vedoucí stavby.

Ocelová konstrukce je podle něj vesměs v dobrém stavu, kam však dlouhá léta zatékalo, tam je konstrukce místy až v havarijním stavu. Dělníci jí tak musí navrátit původní pevnost či ji ještě navýšit.

Kdysi zchátralá restaurace Bohemia na pražském Výstavišti se otevírá

Domácí

Koruna na věž

Od června předchozího roku stojí před palácem hodinová věž z centrální haly.

„Probíhá statická sanace jejích nohou, tak aby ji bylo možné umístit zpátky, a vyrábí se nové vitráže do nožiček. Pracuje se na obnově hodinového stroje, budeme sem navracet staré historické kovové ciferníky, oproti skleněným, které tu byly dřív umístěny. A v neposlední řadě navrátíme na vrchol věže svatováclavskou korunu,“ popisuje plány Čech.

Foto: Novinky

Centrální hodinová věž

Mluví také o ozdobných vitrážích, které k Průmyslovému paláci, postaveném v roce 1891, neodmyslitelně patří. Většina z nich je v ateliérech na zrestaurování a postupně se rozbíhá výroba vitráží na stěnu, která byla zasažena velkým požárem.

Jeho opakování má zabránit protipožární systém zahrnující například detekční kabely, senzory či vodní mlhu.

Foto: Novinky

Vitráže Průmyslového paláce

Z Průmyslového paláce v Praze sundali hodinovou věž. Čeká ji oprava

Domácí

Dokončení v roce 2025

„U každé stavby podobného rozsahu dochází k vícepracím, tady jsme se tomu také nevyhnuli, protože se ukázalo, že technologický stav budovy je horší, než se čekalo,“ informoval Adam Zábranský (Piráti), radní hl. m. Prahy pro majetek, transparentnost a legislativu.

„Velké komplikace jsme měli v okolí paláce, kde byly roztahány spousty kabelů, o kterých nikdo nevěděl, odkud vedou nebo co napájí, tohle už máme vyřešené. A vestavba padesátých let byl jeden velký oříšek. Konstrukce byly historicky budovány s velkou technologickou nekázní a v tuto chvíli zjišťujeme, co všechno ještě budeme muset sanovat a upravovat,“ doplnil k tomu vedoucí z Metrostavu.

Holešovická tržnice se proměňuje. Budova burzy bude znovu nejhonosnější v areálu

Domácí

„Jsme nadšení, že konečně po třinácti letech stavba běží, a doufáme, že už se nezastaví. Dochází ale k nějakým drobným zdržením oproti plánu. Takže už teď víme, že dokončení v roce 2024, o kterém se původně mluvilo, se překlopilo do roku 2025,“ upozornil Tomáš Hübl, předseda představenstva společnosti Výstaviště Praha.

Náklady na kompletní obnovu paláce mají investora, hlavní město Prahu, vyjít na zhruba 2,64 miliardy korun.

Na více fotek z rozestavěného Průmyslového paláce se podívejte ve fotogalerii:

Reklama

Výběr článků

Načítám